Mainos

YK: Uganda pahin maailman kriisipesäkkeistä

YK vetoaa huomion kiinnittämiseksi eri puolilla maailmaa usein unohdetuiksi jääviin murhenäytelmiin.

Vuosittaisessa vetoomuksessaan YK ja sen jäsenjärjestöt ovat huolissaan erityisesti Ugandassa tapahtuvista lasten kidnappauksista ja kidutuksista.

Lord´s Resistance Army (LRA) on terrorisoinut useita vuosia Ugandan pohjoisosia. Joukot ovat herättäneet kauhua siviiliväestöön kohdistamiensa julmuuksien takia. LRA tunnetaan mm. sen tekemien lasten kidnappausten vuoksi. Liike värvää sieppaamansa lapset sotilaikseen. Ugandan hallitus on taistellut jo vuosia sissiliikettä vastaan.

Hallituksen ja sissiliikkeiden välisten sotatoimien vuoksi Pohjois-Ugandassa on kodittomana arviolta 1,6 miljoonaa ihmistä. Määrä on suurempi kuin Sudanissa Darfurin alueella. YK-järjestöjen yhteisvetoomus esittääkin yli 150 miljoonan dollarin apupakettia Pohjois-Ugandan tilanteen helpottamiseksi.

Afrikassa toivottomin tilanne

YK:n mukaan se tarvitsisi liki kaksi miljardia dollaria lisärahaa jaettavaksi maailman vakavimmille kriisipesäkkeille. Listalla olevista 14 pahimmasta kriisialueesta 11 on Afrikassa. Erityisesti apua tarvitaan Burundiin, Keski-Afrikan Tasavaltaan, Tsadiin, Guineaan, Norsunluurannikolle, Liberiaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Lisäksi YK:n erityisen tarkkailun alla on Tshetshenia.

YK:n hätäavun koordinaattori Jan Egelandin mukaan Sierra Leone ja Angola on poistettu kriisiavun listalta. Maat ovat viime vuoden jälkeen selkeästi edistyneet konfliktiensa ratkaisemisessa.

Yli sadan avustusjärjestön esittämä yhteisvetoomus pitää sisällään tänä vuonna vähemmän hätäapua tarvitsevia maita. Vielä viime vuonna listalla oli 21 maata, kun nyt listalla on 14 kriisialuetta.

-Tänä vuonna listaa on terävöitetty entisestään ja apu kohdistetaan pienemmälle määrälle avuntarvitsijoita. Avunannon tulee olla sopusoinnussa tarpeen kanssa, koordinaattori Egeland kertoo.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.