Mainos

YK-tutkijat syyttävät Sudania Darfurin rikoksista

YK:n tutkijat kertovat löytäneensä todisteita siitä, että Darfurissa on tehty väkivaltaisuuksia hallituksen suostumuksella ja tuella.

YK:n ihmisoikeusneuvosto syyttää Sudanin hallitusta osallisuudesta rikoksiin Darfurin siviilejä kohtaan. Samalla se moitti kansainvälistä yhteisöä siitä, ettei se ole kyennyt suojelemaan siviilejä väkivaltaisuuksilta.

Nobel-palkitun rauhanaktivistin Jody Williamsin johtama ryhmä lähetettiin Sudaniin tutkimaan hallitusta vastaan esitettyjä syytöksiä. Ryhmä sanoi raportissaan löytäneensä todisteita siitä, että osa Darfurin väkivaltaisuuksista on tehty hallituksen suostumuksella ja osa jopa tämän suoralla tuella.

- Sudanin hallitus on ilmiselvästi epäonnistunut tehtävässään suojella alueen väestöä kansainvälisen oikeuden kieltämiltä vakavilta rikoksilta, raportti toteaa. - Se on myös itse järjestänyt näitä rikoksia ja osallistunut niiden toteuttamiseen.

Ryhmän mukaan kansainvälisen yhteisön toimet ovat tähän asti olleet "riittämättömiä ja tehottomia" vastaamaan laajamittaisiin raiskauksiin, kidutuksiin ja muihin väärinkäytöksiin.

Darfurin väkivaltaisuudet ovat vaatineet ainakin 200 000 ihmisen hengen ja ajaneet yli kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan. Tarkkailijoiden mukaan Sudanin hallitus aseistaa alueen siviilejä terrorisoivia janjaweed-joukkoja.

- Sodan runtelemassa Darfurissa -- ei ole oikeusvaltion eikä demokraattisen hallintotavan peruselementtejä, eikä siellä myöskään tunnusteta taloudellisia ja yhteiskunnallisia oikeuksia, todettiin selonteossa.

Ryhmä vaati Sudanin hallitusta lopettamaan siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja janjaweed-joukkojen tukemisen sekä jatkavan aseistariisuntaa.

Darfur-raportin käsittely aloitti tänään ihmisoikeusneuvoston kolme viikkoa kestävän istuntokauden.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.