Mainos

YK tutkii Itä-Timorin julmuudet

YK:n ihmisoikeuskomissio on kehottanut pääsihteeri Kofi Annania käynnistämään kansainvälisen tutkimuksen Itä-Timorin väkivaltaisuuksista. Komission 53:sta jäsenmaasta 32 äänesti Euroopan unionin esityksen puolesta ja 12 sitä vastaan. Tutkimusta vastaan äänestänyt Indonesian lähettiläs totesi heti, ettei Indonesian hallitus pidä ihmisoikeuskomission hyväksymää päätöslauselmaa sitovana. Lähettilään mukaan Indonesian tekemä tutkimus olisi riittävä ja suojaisi paremmin maan "kansallisia etuja".

Myös useat muut Aasian maat kuten Kiina, Intia ja Pakistan äänestivät EU:n esitystä vastaan. Samoin tekivät Kuuba ja Venäjä. EU-maita tukivat puolestaan Yhdysvallat, Kanada sekä useat Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maat. Komission oli määrä äänestää Itä-Timorin tapahtumien tutkimisesta jo perjantaina, mutta osa aasialaisista jäsenmaista vastusti esitystekstiä ja kokousta lykättiin maanantaille.

Nyt hyväksytyssä päätöslauselmassa vaaditaan, että on perustettava tutkimuskomissio selvittämään Itä-Timorin mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksia ja raportoimaan niistä Kofi Annanille. Useat aasialaiset maat ovat korostaneet, että Indonesia on jo sallinut YK-joukkojen tulon Itä-Timoriin. Lisäksi Indonesia on luvannut tutkia rikkomukset, joihin puolisotilaallisten joukkojen sanotaan syyllistyneen alueella. Amnesty International ja muut ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin vaatineet Itä-Timorin ihmisoikeusrikkomusten nopeaa selvittämistä. Järjestöt ovat myös varoittaneet, että Indonesian ja YK:n tutkimukset on pidettävä täysin erillään toisistaan.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.