Mainos

YK-turvaneuvosto äänestää Arafatia tukevasta päätöslauselmasta

YK:n turvallisuusneuvoston odotettiin äänestävän tänään arabimaiden tukemasta päätöslauselmaluonnoksesta, jossa vaaditaan, ettei Israel vahingoita tai karkota palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatia. Palestiinalaisten YK-lähettilään Nasser al-Kidwan muotoileman luonnoksen mukaan "Israelin, miehitysvallan, on luovuttava kaikista yrityksistä karkottaa palestiinalaishallinnon presidentti ja lakattava uhkaamasta hänen turvallisuuttaan".

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Negroponte on jo ilmoittanut, ettei Yhdysvallat voi tukea päätöslauselmaa nykyisessä muodossaan. Negroponten mukaan päätöslauselmaluonnos on Israelin vastainen eikä se selväsanaisesti tuomitse palestiinalaisten äärijärjestöjen terrorismia. Arafat itse kehottaa turvallisuusneuvostoa äänestämään päätöslauselman puolesta.

- Monet valtiot ovat kanssani, ja tänään toivon Jumalalta, että turvallisuusneuvostolta tulee päätös auttaa minua, Arafat sanoi sadoille kannattajilleen kovaäänisen välityksellä Ramallahissa.

Tuhansia palestiinalaisia on kerääntynyt Arafatin päämajan ympärille osoittamaan tukeaan palestiinalaisjohtajalle Israelin torstaisen päätöksen jälkeen. Israelin hallituksen ministerit sopivat tällöin, että rauhanprosessin esteenä oleva Arafat voidaan sopivana hetkenä "siirtää pois tieltä". Viikonloppuna Israelin varapääministeri Ehud Olmert järkytti palestiinalaisia sanomalla, että myös Arafatin surmaaminen on yksi vaihtoehto.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti myöhään eilen Syyrian esityksestä äänestää päätöslauselmaesityksestä. Diplomaattien mukaan äänestys oli odotettavissa iltapäivällä paikallista aikaa eli myöhään tänä iltana tai varhain huomisaamuna Suomen aikaa.

Syyria myös esitti päätöslauselmaluonnokseen viime hetken muutoksia sen kannatuksen lisäämiseksi. Luonnokseen tuli näin maininta mm. siitä, että molemminpuoliset hyökkäykset ovat aiheuttaneet valtavaa kärsimystä ja viattomia uhreja. Diplomaattien mukaan nämäkään ehdotukset eivät ilmeisesti estä Yhdysvaltoja käyttämästä veto-oikeutta päätöslauselmaa vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.