Mainos

YK tuomitsi Kosovon joukkomurhat

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi hätäistunnossaan jyrkästi Kosovon albaanien joukkomurhat. YK vaatii Jugoslavian presidentti Slobodan Miloseviciä selvittämään välittömästi surmiin syylliset ja rankaisemaan heitä.

Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan suoraan nimennyt serbijoukkoja syyllisiksi veritekoihin. Neuvoston lausunto ei odotetusti sisältänyt uhkausta Kosovon serbikohteisiin tehtävästä ilmaiskusta, vaan asiaa koskeva keskustelu siirrettiin ensi viikkoon.

Turvallisuusneuvosto pyysi YK:n pääsihteeri Kofi Annanilta maanantaiksi selvitystä siitä, onko Milosevic toiminut YK:n päätöslauselman mukaisesti ja lopettanut sotilaallisen toiminnan Kosovossa. Länsidiplomaattien mukaan mahdollinen ilmaisku otetaan esille turvallisuusneuvostossa ensi keskiviikkona sen jälkeen, kun neuvoston jäsenet ovat tutustuneet Annanin raporttiin. Yhdysvaltojen puolustusministeri William Cohen varoitti kuitenkin eilen, että sotilasliitto Nato tekee ilmaiskun "pian", jollei Jugoslavian armeija lopeta hyökkäyksiä Kosovon albaaneja vastaan.

Jugoslavian hallitus kutsui Kofi Annanin kylään

Jugoslavian hallitus ehdottaa, että pääsihteeri Kofi Annan tutustuisi Kosovon tilanteeseen paikan päällä, kertoo uutistoimisto Tanjug. Samalla Annan voisi itse todeta, mitä maakunnassa on tehty tilanteen normalisoimiseksi. Kutsun esitti ulkoministeri Zivadin Jovanovic.

Serbian varapääministeri Vojislav Seselj on pyytänyt Venäjää ja Kiinaa estämään Naton suunnitellut ilmaiskut serbikohteita vastaan. Venäjä tukee serbejä ja sen uskotaan estävän voimakeinojen käytön serbejä vastaan turvallisuusneuvostossa.

Venäjä uhkaa suhteiden katkaisemisellä

Jos Nato tekee hyökkäyksen serbikohteita vastaan Kosovon kriisin vuoksi ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, ryhtyy Venäjä katkaisemaan suhteitaan Natoon. Näin varoitti Venäjän ulkoministeriön edustaja tänään uutistoimisto Interfaxille.

Venäjä irtisanoisi heti Venäjän ja Naton välisen sopimuksen. Maa ei myöskään osallistuisi enää Naton rauhankumppanuusohjelmaan. Uudelleen otettaisiin niin ikään harkittavaksi venäläisedustajien pitäminen Naton päämajassa Brysselissä. Myös Yhdysvaltain ja Venäjän strategista aseistusta rajoittava Start-2 -sopimus jäisi hyväksymättä Venäjän duumassa, edustaja luetteli.

Parlamentin alahuone duuma hyväksyi tänään täysin yksimielisesti lauselman, jossa Natoa kehotetaan välttämään ilmaiskuja. Samalla duuma myös tyrmäsi ajatuksen siitä, että Nato ryhtyisi toimiin ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää.

Britannia: Nato Kosovoon ilman YK:n valtuuttakin

Britannia arvelee Naton tekevän ilmaiskuja Kosovon serbikohteisiin ilman YK:n valtuutustakin. Britannian YK-lähettiläs vihjaa, että Nato saattaa ilmaiskuillaan estää serbien enemmät hyökkäykset Kosovon albaaneja vastaan, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto ei antaisi Naton toimille tukeaan.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.