Mainos

YK tuomitsee Pohjois-Korean ydinkoesuunnitelmat

YK tuomitsee tiukasti Pohjois-Korean ydinkoesuunnitelmat, mutta vastatoimien tasosta ei ole löytynyt yksimielisyyttä.

Pohjois-Korean ilmoitus ydinkokeesta on tuomittu tiukkasanaisesti, mutta YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet olivat erimielisiä siitä, miten voimakkaasti ilmoitukseen tulisi reagoida.

Erimielisyyden toi ensimmäisenä julki Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Bolton suljettujen ovien takana käytyjen kolmituntisten neuvottelujen jälkeen.

- Me haluamme vahvan vastauksen. Emme voi reagoida yhdellä paperinpalalla, totesi voimakkaista lausunnoistaan tunnettu Bolton kokoustauolla myöhään tänään.

Turvallisuusneuvostossa puhetta johtavan Japanin mukaan neuvosto yrittää muotoilla "tiukan, tarkoituksenmukaisen vastauksen vakavaan uhkaan."

Pohjois-Korea ilmoitti eilen tekevänsä ydinkokeen vastatakseen Yhdysvaltojen uhkaan. Nimettöminä pysyttelevien yhdysvaltalaislähteiden mukaan maan vakoilusatelliitit ovat havainneet liikehdintää mahdollisilla ydinkokeen suorituspaikoilla.

Lähteiden mukaan tietoja ei voida pitää varmana todistuksena kokeen valmistelusta, koska Pohjois-Korea ei ole aikaisemmin tehnyt ydinkoetta.

Tänään Etelä-Korea varoitti katkaisevansa pohjoiselle naapurilleen erittäin tärkeän taloudellisen avun, mikäli eristäytynyt maa todella tekee ydinkokeen.

Pohjois-Korean tärkein tukija ja suurin ruoka-avun antaja Kiina puolestaan kehotti Pohjois-Koreaa osoittamaan pidättyvyyttä ja malttia. Samalla Kiina varoitti muita maita toimista, jotka voisivat vielä kiristää tilannetta.

Uhkaus on haaste Japanin tuoreelle pääministerille

Etelä-Koreassa sen naapurin ilmoitus herätti heti pelon Itä-Aasian ydinasevarustelukierteestä.

-Se (ydinkoe) voi antaa Japanille tekosyyn varustautumiseen ydinaseilla, mikä puolestaan aiheuttaa jälkiseurauksia Kiinassa ja Venäjällä, ja voi muuttaa alueen koko voimatasapainoa, totesi Etelä-Korean varaulkoministeri Yu Myung-Hwan maan parlamentissa.

Pohjois-Korean ilmoitus onkin suuri haaste Japanin uudelle pääministerille Shinzo Abelle, joka matkustaa sunnuntaina Kiinaan ja sieltä suoraan Etelä-Koreaan. Japanin suhteet naapurimaihin kiristyivät edellisen pääministerin Junichiro Koizumin kaudella.

- On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö lähettää Pohjois-Korealle viestin, että sen on vastattava (muiden maiden) huolestumiseen, totesi Abe toimittajille viitaten turvallisuusneuvoston kokoukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.