Mainos

YK-tukikohta Haitin koleraepidemian lähde?

Nepalilaisen rauhanturvayksikön jätteidenkäsittely on ollut itsepintaisten syytösten kohteena, kun Haitin koleraepidemian alkuperää etsitään.

Maan itäosassa, Mirebalaisissa, sijaitsevassa Nepalin YK-tukikohdassa on otettu näytteitä sakokaivoista, joihin tukikohdan käymäläjätteet kerätään. Näytteitä on otettu myös tukikohdan ulkopuolella, läheistä jokea kohti virtaavasta pahanhajuisesta norosta.

Paikalliset asukkaat valittavat pahasta hajusta tukikohdan lähistöllä. He sanovat, että sakokaivot tulvivat säännöllisesti yli ja että jätöksiä joutuu läheiseen Meillejokeen.

Meille on Haitin halki virtaavan Artibonitejoen sivujoki. Suuri osa koleratapauksista on esiintynyt juuri jokien yhtymäkohtaa ympäröivällä maaseudulla.

Nepalin YK-tukikohta kiistää syytökset jyrkästi ja toteaa, että ensimmäisissä otetuissa näytteissä ei koleraa löytynyt. Tukikohdan mukaan käytössä on seitsemän sinetöityä sakokaivoa, jotka tyhjennetään viikoittain. Jätteet imeytetään maahan 250 metrin päähän joesta.

Haitissa kuitenkin ihmetellään, mistä kolera on yhtäkkiä saanut alkunsa, kun sitä ei maassa ole esiintynyt sataan vuoteen.

Ensimmäiset koleratapaukset havaittiin noin viikko sitten. Yli 300 ihmistä on menehtynyt, ja lähes 5000 on sairaalahoidossa.

(MTV3 - AP - CBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.