YK: Tsunamin uhreja saattaa olla jopa 240 000

Kansainvälistä apua on luvattu jo runsaat 1,5 miljardia euroa. YK kehottaa lahjoittajamaita pitämään kiinni lupauksistaan.

YK pelkää Aasian luonnonkatastrofien uhrien määrän nousevan jopa 240 000:en. YK:n hätäavun koordinoija Jan Egeland vertaa onnettomuutta vuonna 1976 Kiinassa tapahtuneeseen maanjäristykseen, jossa menehtyi 240 000 ihmistä.

Egeland perustaa arvionsa erityisesti tuhoihin Sumatran pohjoisosassa, missä hyökyaalto iski maihin "kuin betoniseinä". YK on arvioinut, että suhteessa kaikkein pahiten on kärsinyt Meulabohin kaupunki Sumatralla. Vähintään puolet kaupungin 50 000 asukkaasta on kuollut.

Avustusoperaatiosta on tulossa kaikkien aikojen suurin kansainvälinen ponnistus. Aasiaan virtaa nyt avustuslentoja kaikkialta maailmalta, ja eri maat ovat luvanneet avokätisesti rahallista avustusta maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen. Kansainvälistä apua on nyt luvattu runsaat 1,5 miljardia euroa. Egeland vetoaa apua luvanneisiin tahoihin, jotta ne pitäisivät kiinni ilmoituksistaan. Myös YK:n pääsihteri Kofi Annan on huolissaan avustusprojektin pitkäkestoisesta rahoituksesta.

- Avustuksia on luvattu kaksi miljardia dollaria, mutta emme luultavasti saa tuota koko summaa. Iranin Bamin maanjäristyksen yhteydessä YK:lle luvattiin runsaasti avustuksia, joita emme kuitenkaan saaneet, muistuttaa Annan.

WFP: Myanmarissa kuoli ehkä satoja kalastajia

Hyökyaalto saattoi surmata satoja kalastajia Myanmarissa, arvioi YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP. WFP:n mukaan 30 000 myanmarilaista tarvitsee pikaisesti ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

Maan sotilashallitus on ilmoittanut, että tuhoissa kuoli 59 ihmistä. Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellin mukaan satelliittikuvat osoittavat, ettei Myanmar kärsinyt hyökyaaltokatastrofissa yhtä pahoja vahinkoja kuin monet muut alueen maat. Powell ei kuitenkaan osannut arvioida, pitääkö sotilashallituksen ilmoittama kuolonuhrien määrä paikkansa.

- Saamamme tieto on melko summittaista ja rajoittunutta, Powell sanoi.

YK on arvioi aiemmin, että tsunami surmasi Myanmarissa ainakin 90 ihmistä.

"Jälleenrakennus vie vuosia"

Suomen Indonesian suurlähettiläs Markku Niiniojan mukaan Aasian katastrofi on suuri isku koko maalle.

- Uhrien lukumäärä Indonesiassa saattaa vielä nousta. Koko Sumatran saaren pohjoisosa on tuhoutunut, kodit ovat tuhoutuneet ja ihmiset ovat joutuneet lähtemään kotiseuduiltaan. Jälleenrakennus vie vuosia. Kuluu aikaa, ennen kuin ihmiset pääsevät jälleen normaalielämään.

Niiniojan mukaan katastrofi on yhdistänyt maantieteellisesti hajanaista yhteiskuntaa.

- Joka puolelta maata on tullut apua tuhojen uhreille. Kyllä tämä on koko maata koskettava ongelma.

Indonesian ääri-islamistit ovat toimineet pääasiassa pahoin tuhoutuneessa Achenin maakunnassa Sumatralla. Niiniojan mukaan on vielä vaikea sanoa, onko katastrofilla vaikutusta heidän toimintaansa.

- Nythän siellä on ollut jonkinlainen tulitauko, joka ei ole täysin pitänyt tämän katastrofin aikana. Indonesian presidentti on vedonnut, että tässä tilanteessa päästäisiin eteenpäin ja että se pystyttäisiin ratkaisemaan pitkällä aikavälillä.

Indonesiassa on esitetty arvioita siitä, että kuolonuhrien määrä nousisi yli 100 000:n.

- On vielä muutamia alueita mm. länsirannikolla, joissa ei ole päästy vielä tekemään arvioita tilanteesta. Siellä on 10 000 asukkaan kaupunkeja, joissa vain pari-kolmekymmentä henkeä on jäänyt eloon, kertoo suurlähettiläs Markku Niinioja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat