Mainos

YK torjuu väitteet Kongon-joukkojen väärinkäytöksiä

YK kiistää pimittäneensä rauhanturvajoukkojensa väitettyjä väärinkäytöksiä Kongon demokraattisessa tasavallassa. YK:n sisäinen valvontavirasto torjuu myös väitteet siitä, että rauhanturvaajat olisivat aseistaneet kapinallisia.

BBC:n haastattelemat FNI-kapinallisryhmän johtajat kertovat saaneensa aseita pakistanilaisilta ja intialaisilta YK-joukoilta vastineeksi kullasta ja norsunluusta. YK:n rauhanturvaoperaatioiden johtaja Jean-Marie Guehenno kertoo kapinallisjohtajien panetelleen YK-joukkoja oman etunsa nimissä.

BBC:n eilen esittämä Panorama-ohjelma kertoi, että joidenkin väärinkäytöksien tutkinta olisi keskeytetty poliittisen painostuksen takia. Intiaa ja Pakistania ei BBC:n mukaan haluta ärsyttää, koska ne järjestävät YK:n käyttöön sotilaita enemmän kuin mitkään muut maat.

YK:n Kongon-joukkojen komentaja Alan Doss vakuuttaa, ettei häntä ole painostettu keskeyttämään yhtäkään väärinkäytöstutkintaa.

Myös YK:n sisäisen tarkastusyksikön OIOS:n tiedottaja Marie Okabe kiistää YK:n korkeiden virkailijoiden salanneen väärinkäytöksiä. Yksittäiset väärinkäytökset on hänen mukaansa tutkittu asianmukaisesti.

Myös Intia ja Pakistan ovat kiirehtineet torjumaan epäilyt.

Kongon-operaatio on tällä haavaa YK:n suurin. Mukana on 17 000 henkeä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.