Mainos

YK: Tietokoneiden kierrätystä tehostettava

Suhteessa tietokoneen painoon sen valmistaminen vie huimat määrät luonnonvaroja.

YK:n tuoreen tutkimuksen mukaan jäsenmaiden tulisi tehostaa tietokoneiden kierrätystä ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi.

Tänään julkistettu tutkimus huomauttaa, että jokaisen kotitietokoneen valmistaminen kuluttaa kymmenen kertaa sen omaa painoa enemmän energiaa ja raaka-aineita. Keskusyksikön ja näyttöpäätteen valmistamiseen vaaditaan 240 kiloa fossiilisia polttoaineita, 22 kiloa kemikaaleja ja 1500 litraa vettä.

Yhteispaino vastaa siis tavallista henkilöautoa. Suhteessa tietokoneen painoon sen valmistaminen vie huimat määrät luonnonvaroja. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi auton tai jääkaapin valmistaminen vaatii raaka-aineita "vain" kaksi kertaa niiden omaa painoa enemmän.

Energiahukka kulminoituu mikroprosessorien valmistamisessa. Erään tutkimuksen kirjoittajan, Ruediger Kuehrin mukaan niissä yhdistyy äärimmäisen pieni koko ja valtava energian ja raaka-aineiden kulutus. Tietokoneiden kierrätys on kirjattu lakiin vasta kolmessatoista maassa, joista useimmat Euroopassa.

Sen sijaan Yhdysvallat ei ole tehnyt elettäkään mikrotietokoneiden ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Yhdysvalloissa myydään joka vuosi 130 miljoonaa uutta tietokonetta ja maa on myös tietokoneiden suurin valmistaja.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.