Mainos

YK: Taleban lieventämässä tiukkaa asennettaan naisiin

Afganistania hallitseva ääri-islamilainen Taleban-liike on hieman lieventänyt tiukkaa asennettaan naisten oikeuksiin, arvioivat YK:n edustajat tänään. YK:n koordinaattori Sayed Ahmed Farah sanoi kansainvälisenä naisten päivänä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Talebanin suhtautumisessa naisiin on alkanut olla jonkin verran "joustavuutta". Muutos ei hänen mukaansa ole raju mutta kuitenkin huomattava. Käytännössä asennemuutos on näkynyt Farahin mukaan mm. siinä, että joitakin tyttöjen kouluja on avattu uudelleen ja naisilla on rajoitettu mahdollisuus käyttää terveyspalveluja.

Taleban vietti keskiviikkona naistenpäivää ensimmäistä kertaa valtaantulonsa jälkeen. Noin 700 naista kuljetettiin busseilla Kabulin naistensairaalaan, missä ohjelmaan kuului mm. Koraanin lukua ja puheita naisten oikeuksista islamissa. Bussien ikkunat oli peitetty tiukasti, ja läheiset tiet oli suljettu. Talebanin johtaja Mohammad Omar lähetti tilaisuuteen tervehdyksen, jonka mukaan naiset saavat kiittää talebanien Kabuliin luomaa turvallisuutta siitä, että he yleensä voivat viettää naistenpäivää. Hän myös arvosteli "propagandaa", jota ei-islamilainen maailma on suoltanut naisten kohtelusta Afganistanissa.
-Heidän tulkintansa naisten oikeuksista ovat nämä likaiset ja rumat länsimaiset kulttuurit ja tavat, joissa naisia loukataan ja halvennetaan leluina, Omar sanoi.

Taleban ei halua olla eristettynä

YK:n koordinaattorin Sayed Ahmed Farahin ja useiden muiden YK:n edustajien mukaan Talebanin asennemuutoksen taustalla on se, että liike ei haluaisi enää olla kansainvälisesti eristettynä. Taleban hallitsee noin 90 prosenttia Afganistanista, ja hallitsemallaan alueella se on ottanut käyttöön tiukan islamilaisen lain.

Naisille Taleban määräsi valtaan tultuaan rajoitukset, joita ulkomailla on arvosteltu sukupuoleen perustuvaksi apartheidiksi. Naisilta on pääosin kielletty niin koulutus kuin työssäkäyntikin, ja matkustaa he saavat vain miespuolisen sukulaisen seurassa. Naisille on määrätty myös tiukat pukeutumissäännöt, eivätkä miespuoliset lääkärit saa hoitaa naispotilaita. Taleban on sanonut, ettei se ole naisten kouluttamista vastaan. Tällä hetkellä Talebanilla ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole rahaa erillisten koulujen rakentamiseen tytöille ja pojille. Liike on luvannut naisten tilanteeseen parannusta, kun Afganistanin 20 sodan vuoden tuhoama talous saadaan takaisin jaloilleen.
(STT-REUTERS)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.