Mainos

YK: Taistelu tuhkarokkoa vastaan onnistunut

Maailmanlaajuiset tuhkarokkokuolemat ovat lähes puolittuneet, iloitsevat YK:n alaiset järjestöt.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tuhkarokkoon kuolleiden määrä on vähentynyt kuudessa vuodessa 48 prosentilla. Tilannetta on parantanut etenkin se, että Saharan puoleisessa Afrikassa yhä useampi lapsi saa rokotteen tautia vastaan.

WHO:n ja Unicefin mukaan vielä vuonna 1999 tuhkarokkoon kuoli 871 000 ihmistä, kun taas vuonna 2004 luku oli jo 454 000. Järjestöt pitävät asiaa merkittävänä kansanterveydellisenä menestystarinana.

- Jos kehitys jatkuu tällä tavoin, saavutetaan maailmanlaajuinen tavoite puolittaa tuhkarokkokuolemat vuosien 1999 ja 2005 välisenä aikana, sanoo WHO:n pääjohtaja Lee Jong-Wook. Toistaiseksi varmaa tilastotietoa tuhkarokkoon kuolleiden määrästä viime vuodelta ei ole saatavilla.

Turvallinen, halpa ja tehokas rokote tuhkarokkoa vastaan on ollut olemassa jo vuodesta 1960, mutta helposti tarttuva tauti on kuitenkin yhä yleinen kehitysmaiden lasten kuolinsyy. Vuonna 2004 yhteensä 410 000 alle 5-vuotiasta lasta kuoli tuhkarokkoon tai sen aiheuttamiin tauteihin, kuten ripuliin ja keuhkokuumeeseen.

YK:n mukaan useat kansainväliset ryhmät ja muun muassa Yhdysvallat, Japani, Britannia, Kanada ja Norja ovat nostaneet lahjoitusvarojensa määrää viime vuosina, jotta tuhkarokkorokotteiden määrää köyhissä maissa voitaisiin listätä.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.