YK: Syyria hankaloittanut murhatutkimuksia

YK:n raportti syyttää Syyriaa osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhaan. Tunnettu libanonilaispoliitikko arvioi, että Syyria eristäytyy entisestään YK:n syyttäessä sitä Libanonin ex-pääministerin murhasta. Syyriaa syytetään myös murhatutkimusten hankaloittamisesta.

YK:n tutkintaraportin mukaan useat todisteet viittaavat vahvasti siihen, että libanonilaisten tahojen lisäksi Syyrian turvallisuusviranomaiset sekaantuivat Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan.

YK:n tutkimuskomission selonteko sanoo todisteiden viittaavan siihen, että salamurhaan oli sekaantunut Syyrian ja Libanonin viranomaisia. Raportin mukaan Haririn murhan taustalla oli organisoitu ryhmä, joka oli suunnitellut iskua kuukausien ajan.

Murhan vaikuttimeksi selonteossa arvioidaan ennen muuta sitä, että Hariri vastusti Syyrian hallitsevaa asemaa Libanonissa

Beirutissa helmikuussa tehdyssä autopommi-iskussa kuoli Haririn lisäksi 19 ihmistä ja yli 130 haavoittui.

Libanonilaiset ovat syyttäneet Haririn kuolemasta Syyriaa, jolla oli Libanonissa vielä helmikuussa turvallisuuspalvelun henkilökuntaa ja noin 14 000 sotilasta sisällissodan jäljiltä.

Tänään julkistetussa YK:n selonteossa sanotaan, että korkea-arvoiset syyrialaiset viranomaiset antoivat kaikesta päättäen siunauksensa Libanonin entisen pääministerin Rafiq Haririn salamurhahankkeelle.

Syyrian ja Libanonin viranomaiset toimivat yhdessä?

Saksalaisen lakimiehen Detlev Mehlisin johtama komissio syyttää Syyriaa myös murhatutkimusten estämisestä ja harhaanjohtavien tietojen esittämisestä.

Selonteossa todetaan, että on todennäköisiä syitä uskoa, että päätöstä salamurhasta ei olisi voitu tehdä ilman korkea-arvoisten syyrialaisten viranomaisten hyväksyntää. Sen mukaan salamurhaa ei olisi voitu toteuttaa, jolleivat salahankkeeseen olisi osallistuneet myös syyrialaisten virkaveljet Libanonin tiedustelupalvelussa.

Selontekoa laatimassa oli 30 rikosasianajajaa ja -tutkijaa 17 maasta. Tutkimuksissa kuultiin neljääsataa henkilöä.

Useat syyrialaiset, heidän joukossaan ulkoministeri Faruq al-Shara, olivat selonteon mukaan antanut vääriä tietoja tutkimuskomissiolle.

Libanonin kristitty presidentti Emile Lahoud taas oli selonteon mukaan saanut puhelinsoiton eräältä keskeiseltä epäillyltä vain muutamia minuutteja ennen Haririn salamurhaa.

Murhan vaikuttimeksi selonteko arveli ennen muuta sitä, että Hariri vastusti Syyrian hallitsevaa asemaa Libanonissa

Syyria: YK-raportti valheellinen

Syyria on kiistänyt jyrkästi väitteet osallisuudesta salamurhaan. Syyria sanoo pitävänsä YK-raporttia puolueellisena ja valheellisena.

- Kyseessä on poliittinen kannanotto Syyriaa vastaan. Se perustuu sellaisten todistajien väitteisiin, joiden tiedetään olevan vihamielisiä Syyriaa kohtaan, sanoo maan tiedotusministeri Mahdi Dakhl-Allah.

Arvio: Syyria eristäytyy entisestään YK:n raportin takia

Kristitty libanonilaispoliitikko Michel Aoun sanoo, että YK:n raportti lisää eristäytymistä, levottomuutta ja huolta Syyrian yhteiskunnassa. YK:n asiantuntijat syyttävät Syyriaa osallisuudesta Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaan.

Aoun mukaan näyttää selvältä, että kansainvälinen yhteisö on ryhtymässä toimiin Syyriaa vastaan.

Aoun on ollut Libanonin syyrialaisvastaisen opposition keulakuva. Hän palasi äskettäin kotimaahansa vietettyään 15 vuotta maanpaossa Ranskassa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Lue myös:

    Uusimmat