Mainos

YK suomii Israelia rypälepommeista

YK:n mukaan Libanonissa on 100 000 räjähtämätöntä pommia siviilien ulottuvilla. Pommeista 90 prosenttia pudotettiin sodan kolmena viimeisenä päivänä jolloin rauhanneuvottelut olivat jo pitkällä.

YK on kritisoinut Israelia jyrkin sanoin rypälepommien käytöstä Libanonin-hyökkäyksen aikana. Moitteita esittivät sekä pääsihteeri Kofi Annan että erikoislähettiläs Jan Egeland.

- Sellaisia aseita ei pitäisi käyttää siviilien kansoittamilla alueilla. Meidän on toimittava nopeasti niiden purkamiseksi, Annan sanoi tänään Jordanian-vierailullaan.

Egelandin mielestä Israel on täysin moraaliton käyttäessään rypälepommeja asutusalueilla.

- Toivon, että Yhdysvallat keskustelee Israelin kanssa tästä. On hävytöntä, että 100 000 räjähtämätöntä pommia on sellaisessa paikassa, missä lapset, naiset, siviilit, kauppiaat ja maanviljelijät kulkevat, Egeland sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rypälepommeista monet jäävät räjähtämättöminä maastoon, missä ne voivat aiheuttaa vahinkoa vielä pitkänkin ajan päästä. Räjähtäessään ne voivat repäistä aikuiselta jalan ja tappaa lapsen.

Egelandin mielestä Israel toimi täysin moraalittomasti käyttäessään rypälepommeja asutusalueilla. Hän arvioi, että pommien siivoamiseen menee yli vuosi.

Erityisen järkyttävänä Egeland piti sitä, että sodan kolmena viimeisenä päivänä Israel pudotti 90 prosenttia pommeista. Tuolloin rauhanneuvottelut olivat jo pitkällä ja sodan loppu näkyvillä.

Israelin armeija torjui saamansa kritiikin. Asevoimien lausunnon mukaan kaikki sen ammukset ja aseet ovat laillisia ja niitä on käytetty kansainvälisten säädösten mukaisesti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.