YK:ssa puhunut Pohjois-Korea syytti Yhdysvaltoja jännitteen ylläpitämisestä Korean niemimaalla

Pohjois-Korea on YK-puheessaan syyttänyt Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa vihamielisistä toimista, jotka estävät rauhan saavuttamisen Korean niemimaalla. YK:n yleiskokouksessa puhunut Pohjois-Korean edustaja teroitti, että maa on tehnyt oman osansa rauhanprosessissa pidättäytymällä ydinkokeista ja pitkän kantaman ohjustesteistä jo yli puolitoista vuotta.

–  Korean niemimaan tilanne ei ole vapautunut jännitteiden rajusta kierteestä, mikä on täysin Yhdysvaltain poliittisten ja sotilaallisten provokaatioiden syytä, YK-lähettiläs Kim Song sanoi viitaten Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisiin sotaharjoituksiin.

Vaikka Pohjois-Korea ei ole tehnyt ydinkokeita, on erakkovaltio viime kuukausina tehnyt useita ammuskokeita ja tiettävästi ainakin kaksi ohjuskoetta.

Edistystä ei ole tapahtunut

Pohjois-Korean äänenpaino on muuttunut yhä kärsimättömämmäksi, sillä Yhdysvaltain kanssa järjestetyistä tapaamisista huolimatta edistystä ei ole tapahtunut. Pohjois-Korealle on langetettu tuntuvia pakotteita ydinaseidensa vuoksi.

Yhdysvalloille pakotteista luopumiseen ei riitä ainoastaan Pohjois-Korean pidättäytyminen ydinkokeista, vaan se edellyttää näkyviä askelia ydinriisunnassa.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean virkamiehet tapasivat viimeksi lokakuussa Ruotsissa. Pohjois-Korea käveli neuvotteluista ulos kesken kaiken, mutta Yhdysvallat julkaisi kohtaamisesta verrattain myönteisen tiedotteen.

Pohjois-Korean mukaan neuvottelujen katkeaminen on kokonaan Yhdysvaltojen syy, koska se ei tuonut mitään uutta neuvottelupöytään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja