YK:ssa puhunut Pohjois-Korea syytti Yhdysvaltoja jännitteen ylläpitämisestä Korean niemimaalla

Pohjois-Korea on YK-puheessaan syyttänyt Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa vihamielisistä toimista, jotka estävät rauhan saavuttamisen Korean niemimaalla. YK:n yleiskokouksessa puhunut Pohjois-Korean edustaja teroitti, että maa on tehnyt oman osansa rauhanprosessissa pidättäytymällä ydinkokeista ja pitkän kantaman ohjustesteistä jo yli puolitoista vuotta.

–  Korean niemimaan tilanne ei ole vapautunut jännitteiden rajusta kierteestä, mikä on täysin Yhdysvaltain poliittisten ja sotilaallisten provokaatioiden syytä, YK-lähettiläs Kim Song sanoi viitaten Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisiin sotaharjoituksiin.

Vaikka Pohjois-Korea ei ole tehnyt ydinkokeita, on erakkovaltio viime kuukausina tehnyt useita ammuskokeita ja tiettävästi ainakin kaksi ohjuskoetta.

Edistystä ei ole tapahtunut

Pohjois-Korean äänenpaino on muuttunut yhä kärsimättömämmäksi, sillä Yhdysvaltain kanssa järjestetyistä tapaamisista huolimatta edistystä ei ole tapahtunut. Pohjois-Korealle on langetettu tuntuvia pakotteita ydinaseidensa vuoksi.

Yhdysvalloille pakotteista luopumiseen ei riitä ainoastaan Pohjois-Korean pidättäytyminen ydinkokeista, vaan se edellyttää näkyviä askelia ydinriisunnassa.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean virkamiehet tapasivat viimeksi lokakuussa Ruotsissa. Pohjois-Korea käveli neuvotteluista ulos kesken kaiken, mutta Yhdysvallat julkaisi kohtaamisesta verrattain myönteisen tiedotteen.

Pohjois-Korean mukaan neuvottelujen katkeaminen on kokonaan Yhdysvaltojen syy, koska se ei tuonut mitään uutta neuvottelupöytään.

Lue myös:

    Uusimmat