Mainos

YK-ryhmä ei pääse vieläkään Jeniniin

YK:n tutkijaryhmä ei pääse vieläkään Jeniniin. Israelin radion mukaan Israelin hallitus on päättänyt, ettei ryhmä täytä sille asetettuja ehtoja.

Israelin hallitus päätti tänään, ettei se vieläkään päästä YK:n Jeninin selvitysryhmää paikan päälle tutkimaan palestiinalaisleirin tuhoja, kertoi Israelin radio.

Hallituksen lausunnon mukaan YK ei ole suostunut Israelin ryhmän työlle asettamiin ehtoihin "Jeninin (tapahtumien) oikeudenmukaiseksi selvittämiseksi", radio kertoi.

Radion mukaan pääministeri Ariel Sharonin hallituksen turvallisuuskokoonpanon 14 ministeristä vain yksi äänesti ryhmän saapumisen puolesta.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama ryhmä odottaa Genevessä pääsyä tutkimaan Jeninin pakolaisleirin väitettyjä julmuuksia. Israel on kiistänyt palestiinalaisväitteet, joiden mukaan Israelin armeija surmasi satoja palestiinalaissiviilejä huhtikuun alussa pakolaisleiriin tekemässään sotilasoperaatiossa.

Israelin hallitus suostui alunperin YK:n esitykseen tiedonkeruuryhmästä, mutta sittemmin se on neljä kertaa äänestänyt hanketta vastaan.

Palestiinalaisministeri Jasser Abed Rabbo tuomitsi heti hallituksen päätöksen ja vaati YK:n turvallisuusneuvostoa päättämään pakotteista Israelia vastaan.

Israelin viestintäministeri Reuven Rivlin sanoi tänään armeijan radiolle, ettei Israel suostu yhteistyöhön ryhmän kanssa niin pitkään kuin YK vaatii ryhmälle oikeutta kuulla todistajana ketä tahansa. Israel haluaa oikeuden valita, ketkä sen upseereista ja sotilaista kertovat YK:n tiedonkeruuryhmälle Jeninin tapahtumista. Israel haluaa myös takuut, että he eivät joudu syytteeseen.

Hallituksen oikeistolainen asutusministeri Nathan Sharansky puolestaan sanoi, ettei Israelin pidä missään tapauksessa sallia YK:n ryhmän tuloa. Hänen mielestään mikään demokratia ei voi sallia kansainvälisen järjestön tehdä selvitystä alueellaan.

Ennen hallituksen kokousta Israelin armeijan komentaja kenraali Shaul Mofaz ja tiedustelupalvelun johtaja Ephram Halevy sanoivat vastustavansa YK:n ryhmän tuloa selvittämään tapahtumia, jotka johtivat laajaan tuhoon Jeninin pakolaisleirissä.

EU:n Prodi: Ryhmän päästävä Jeniniin

Israelin päätöstä olla päästämättä YK:n tiedonkeruuryhmää Israeliin ei voida hyväksyä, sanoi EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi tänään Brysselissä

.-Jos Israelin armeijalla ei ole mitään salattavaa, ei ole mitään syytä viivyttää YK-ryhmän lähtöä, Prodi sanoi tiedotustilaisuudessa. Israelilla olisi nyt Prodin mielestä mahdollisuus näyttää maailmalle, että palestiinalaisten syytökset satojen palestiinalaisten surmaamisesta eivät ole totta.

Prodi aikoo pyytää ylihuomenna Yhdysvaltoja vaatimaan EU-maiden ohella, että Israel päästäisi humanitaarisen avun esteettä palestiinalaisille. Avustustyötä haittaa selkeiden toimintasääntöjen puute.

Myös Ranska ja Tanska vaativat tänään Israelia päästämään YK:n avustusryhmän Jeniniin. Ranskan ulkoministeriön edustaja tähdensi, että YK-ryhmän olisi päästävä Jeniniin kiireesti selvittämään, mitä siellä tapahtui yhdeksän päivää kestäneiden taisteluiden aikana. Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi tänään, että olisi Israelin oman edun mukaista päästää YK-ryhmä Jeniniin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.