Mainos

YK: Ruandan armeija surmannut tuhansia

Yli 2 000 ihmistä sai surmansa Ruandan armeijan tekemissä iskuissa touko-kesäkuun aikana, kertoi YK:n ihmisoikeustoimisto tänään. Suurin osa surmatuista oli aseistautumattomia siviilejä.

Ihmisoikeustoimisto kehotti Ruandan hallitusta estämään turvallisuusjoukkojen "liiallisen voimankäytön". Suurin osa surmista on tapahtunut maan luoteisosassa, pääosin hutujen asuttamalla alueella missä tutsijohtoinen armeija taistelee kapinaa vastaan.

Armeijan sissejä vastaan suunnatut iskut ovat johtaneet lukuisten siviilien, myös naisten, vanhusten ja lasten kuolemaan, ihmisoikeustoimisto sanoo raportissaan.

Ruandalaisjoukot tappoivat pieneen Nkulin kylään tehdyssä hyökkäyksessä neljän päivän aikana noin 1 200 ihmistä toukokuussa, sanotaan raportissa. Hyökkäys oli vastatoimi sissien armeijan saattuetta vastaan tekemälle iskulle.

Tuhansia aseistautumattomia siviilejä tapetaan tieten tahtoen Ruandassa samalla kun kansainvälinen yhteisö katsoo toisaalle, sanoo myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn mukaan joukkosurmat ovat vain lisääntyneet toukokuusta lähtien.

Uhrien joukossa on myös monia entisestä Zairesta palanneita Ruandan pakolaisia. Amnestyn mukaan Ruandassa tapahtuu niin vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, ettei sitä voida pitää pakolaisille turvallisena paikkana palata.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.