YK-raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset erittäin vakavia

Ilmastonmuutos saattaa aluksi hyödyttää Pohjois-Euroopppa, mutta ajan kuluessa haitat kuitenkin ylittävät hyödyt. Eniten kärsivät jo ennestään köyhät maat. Afrikkaan ja Aasiaan on luvassa nälänhätää, ja eläinlajeja kuolee sukupuuttoon.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen on hallitustenvälisen arviointiraportin mukaan välttämätöntä. Useita ilmaston lämpenemisen vaikutuksia voidaan viivyttää tai vähentää alentamalla kasvihuonekaasupäästöjä.

Hallitsematon ilmastonmuutos myös ylittää todennäköisesti luonnon ja yhteiskunnan sopeutumiskyvyn pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi Pohjois-Euroopassa ilmastonmuutos aiheuttaa ristikkäisiä vaikutuksia. Jos lämpeneminen ei ole suurta, ilmastonmuutos saattaa aluksi aiheuttaa hyötyjä, kuten lämmitystarpeen väheneminen, lisääntynyt satoisuus ja metsien kasvu. Muutoksen jatkuessa haitat kuitenkin ylittävät hyödyt.

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n neljännen arviointiraportin toisen osan yhteenveto julkaistiin Brysselissä pitkänäperjantaina.

Talvitulvat yleistyvät

Haittoja ovat muun muassa talvitulvat, vaarantuneet ekosysteemit sekä roudan vähenemisestä aiheutuva maaperän vakauden heikkeneminen. Arktisilla ja napa-alueilla jäätiköiden arvioidaan pienenevän, merien jääpeitteen suppenevan ja ikiroudan laajuuden ja syvyyden heikkenevän.

Ilmastonmuutoksella on vaikutuksia myös moniin eläinlajeihin, kuten muuttolintuihin ja suuriin petoeläimiin.

Raportti kokoaa yhteen viimeisimmän tieteellisen tiedon ilmastonmuutoksen vaikutuksista luontoon ja yhteiskuntaan. Siinä käsitellään myös ympäristön ja yhteiskuntien kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen sekä näiden haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle.

Tutkimusprofessori Timothy Carter Suomen ympäristökeskuksesta on ollut yksi raportin pääkirjoittajista ja professori Seppo Kellomäki Joensuun yliopistosta yksi arviointiraportin toimittajista.

Köyhät yhteiskunnat haavoittuvia

Erityisen haavoittuvia ilmastonmuutoksen haitallisille vaikutuksille ovat riskialttiilla alueilla sijaitsevat köyhät yhteiskunnat. Afrikassa arvioidaan vesihuollon ongelmien voimistuvan. Aliravitsemus ja nälänhätä pahentuvat kuivilla alueilla, joilla ilmastonmuutos edelleen kaventaa maatalouden edellytyksiä. Joillakin alueilla Afrikassa sateista riippuvaiset sadot voivat laskea jopa puoleen nykyisestä vuoteen 2020 mennessä.

Etelä-Euroopassa puolestaan kuivuus- ja hellekaudet yleistyvät. Veden saatavuus heikkenee, satoisuus laskee, metsäpalot lisääntyvät ja helleaallot lisäävät terveysriskejä.

Pohjois-Amerikassa ilmastonmuutos tuo lisähaasteen vesivarojen riittävyydelle. Metsäpalot ja -tuhot tulevat lisääntymään. Kaupungeissa arvioidaan lisääntyvien hellekausien tuovan terveysongelmia.

Sopeutuminen välttämätöntä

IPCC:n tutkijoiden mukaan mahdollisuudet ilmastonmuutokseen sopeutumiseen heikkenevät lämpötilan noustessa ja sopeutumiskustannukset kasvavat. Sopeutuminen ei myöskään yksinään riitä, jotta selviäisimme kaikista tulevaisuuden ilmastonmuutoksen vaikutuksista, etenkään pitkällä aikavälillä, jolloin useimmat vaikutukset voimistuvat.

Käytettävissä olevien sopeutumistoimien valikoima arvioidaan suureksi. Niihin kuuluvat tekniset ratkaisut, kuten merenpinnan nousulta suojautuminen, kulutuskäyttäytymiseen liittyvät ratkaisut, esimerkiksi ruokatottumusten ja vapaa-ajan valintojen muuttaminen, elinkeinotoimintaan liittyvät ratkaisut, muun muassa maatilojen kylvötapojen muuttaminen ja poliittiset ratkaisut, kuten lainsäädäntö ja päästöjen vähentämistavoitteet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat