Mainos

YK-poliiseja haavoittui Kosovossa - suomalaisten alueella rauhallista

Pohjoiskosovolaisessa Mitrovican kaupungissa on puhjennut kiivaita yhteenottoja kansainvälisten joukkojen ja serbimielenosoittajien välillä.

Yli kahdenkymmenen puolalaisen YK-poliisin ja kahdeksan Nato-sotilaan kerrotaan haavoittuneen kranaattihyökkäyksissä ja tulituksessa. YK:n poliisi on ilmoittanut vetäytyvänsä Mitrovican serbiosasta mellakoiden takia.

Serbialaisen radioaseman B92:n mukaan myös kolme serbiä on haavoittunut ja yhden tila on erittäin vakava. Radioaseman mukaan Nato-joukot ovat saaneet ohjeet tarvittaessa ampua järjestyksen palauttamiseksi.

Levottomuudet saivat alkunsa aamulla, kun YK:n poliisi teki rynnäkön serbien perjantaina valtaamaan Mitrovican oikeustaloon. Poliisit ottivat talon uudelleen hallintaansa ja pidättivät yli 50 serbiä. Vähän myöhemmin serbit hyökkäsivät pidätettyjä kuljettaneen YK:n saattueen kimppuun ja vapauttivat osan pidätetyistä.

Kosovo julistautui itsenäiseksi tasan kuukausi sitten. Noin kahden miljoonan albaanin lisäksi Kosovossa asuu 120 000 serbiä, jotka Serbian lailla vastustavat kiivaasti itsenäistymistä. Mitrovica jakautuu serbien asuttamaan pohjoiseen ja albaanien asuttamaan etelään.

Suomalaisten alueella rauhallista

Mitrovicassa ei ole tällä hetkellä suomalaisia rauhanturvaajina tai YK-poliiseina. YK:n poliisioperaatiossa Kosovossa on kahdeksan suomalaista, jotka ovat kaikki Pristinan seudulla. Myös Kosovossa toimivat suomalaiset kriisinhallintajoukot ovat Pristinan alueella.

Alueella on tiedotusupseeri Jaakko Heikkilän mukaan ollut rauhallista.

- Samanlaista kuin viime viikkoina. Uusia ohjeita emme ole saaneet, Heikkilä kertoo.

Noin 400 rauhanturvaajan suomalainen SKJK-osasto (Suomalainen Kriisinhallintojoukko Kosovossa) on osa monikansallista taisteluosastoa, joka vastaa Pristinan turvallisuudesta.

Pääkaupunki Pristina on Kosovon keskiosassa. Mitrovica on Kosovon pohjoisosassa.

EU tuomitsee Mitrovican oikeustalon valtauksen

EU-komissio tuomitsee serbien toteuttaman oikeustalon valtauksen Mitrovicassa.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoo, että EU tukee YK:n ja Naton työtä järjestyksen palauttamiseksi. Samalla EU pahoittelee mellakoissa sattuneita loukkaantumisia.

Kosovon hallinnoinnin on määrä siirtyä YK:lta EU:lle kesäkuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.