Mainos

YK: Pakolaisten paluu kahden viikon sisällä

Kosovon albaanipakolaisten järjestelmällinen kotiinpaluu voi alkaa kahden viikon sisällä, kertoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja Sören Jessen-Petersen.

Jessen-Petersen lisäsi, että "suhteellisen hyvin toimeen tulevien" pakolaisten paluu Kosovoon on alkanut jo sellaisella vauhdilla, ettei Albanian rajalla sijaitsevilla leireillä ole montakaan ihmistä ensi viikon loppuun mennessä.

Jessen-Petersen arvioi, että Kosovon sisällä olevien pakolaisten määrä on merkittävästi pienempi kuin Naton ilmaiskujen aikaan arvioima määrä, 60 000 pakolaista.
Jessen-Petersen oli vieraillut juuri pakolaisleireillä Albaniassa. Hänen mukaansa UNHCR kehottaa edelleen ihmisiä pysymään leireillä seuraavien viikkojen ajan, jotta turvallinen kotiinpaluu voidaan taata.

UNHCR:n mukaan noin 50 000 albaanipakolaista on palannut Kosovoon sen jälkeen kun Nato lopetti ilmaiskut Jugoslaviaan kesäkuun 10. päivänä. Järjestön mukaan yhteensä 937 550 albaania on paennut Kosovosta sitten vuoden 1998 maaliskuun, jolloin kriisi alueella puhkesi. Heistä 725 700 on Albaniassa, Bosnia-Herzegovinassa, Makedoniassa ja Montenegrossa.
Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan vajaat 40 000 serbiä on paennut maakunnasta Serbiaan ja Montenegroon siitä lähtien, kun Jugoslavian armeija aloitti vetäytymisen Kosovosta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.