Mainos

YK: Pakolaiset yhä riippuvaisempia salakuljettajista

Turvapaikanhakijoiden on yhä useammin turvauduttava ihmissalakuljettajiin paetessaan vainoa, kertoo eilen julkistettu tutkimus.

- Suuri enemmistö turvapaikanhakijoista salakuljetetaan nykyään, ilmiö on uusi ja se lisääntyy koko ajan, kertoo tutkija Khalid Koser.

- Olemme vaarallisessa kierteessä. Hallitukset nostavat yhä uusia esteitä pakolaisille ja salakuljettajat löytävät yhä uusia tapoja kiertää niitä.

Terrorisminvastaisen sodan vuoksi monet varakkaat maat vaikeuttavat maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua. Ihmissalakuljettajat vaativat palveluksistaan paljon rahaa.

Koser siteeraa tuoretta arviota, jonka mukaan laiton matka Afganistanista Länsi-Eurooppaan voi maksaa turvapaikanhakijalle 8000-12000 dollaria. Korkean hinnan vuoksi monet turvapaikanhakijat saapuvat uuteen kotimaahansa syvästi velkaantuneina. Siellä pakolaiset joutuvat nopeasti hankkimaan töitä - usein laittomia teitä.

- Jos on poliittista tahtoa ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi, on oltava myös tahtoa tarjota parempia vaihtoehtoja turvapaikanhakijoille.

Maailma viettää tänään YK:n pakolaisten päivää. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR haluaa muistaa erityisesti nuoria pakolaisia. UNHCR:n auttamista 20 miljoonasta ihmisestä 7 miljoonaa on nuoria.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.