Mainos

YK: Pakistan tarvitsee lisää apua nopeasti

YK:n mukaan on mahdollista, että katastrofin jälkeen kuolee enemmän ihmisiä kuin itse maanjäristyksessä, mikäli apua ei saada nopeasti paikalle.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vedonnut avustajamaihin, jotta nämä antaisivat pikaisesti lisää apua Pakistanin maanjäristyksen uhreille. Uhreja uhkaa uusi humanitaarinen kriisi, kun talvi lähestyy.

- Vaikka kenelläkään ei ollut valtaa estää tätä maanjäristystä tapahtumasta, meillä on nyt valtaa estää seuraava vaihe: pakkasen aiheuttamat kuolemat sekä ruuan ja veden puutteen aiheuttama epätoivo, Annan sanoi avustajakokouksessa Genevessä.

Yhteensä 65 maan edustajat olivat kokoontuneet YK:n päämajaan Geneveen pohtimaan, miten Pakistanin maanjäristyksen uhreja voitaisiin auttaa.

- -Tiedän, että vuosi luonnonkatastrofeineen on ollut vaikea, ensin oli Aasian tsunami, sitten hirmumyrsky Katrina ja nyt tämä maanjäristys. Avustajarintamalla on varmaan hieman väsymystä, mutta tarvitsemme apua voidaksemme pelastaa henkiä, Annan sanoi.

Annanin mukaan avustustarve on nyt aiempaa suurempaa, koska kylmä Himalajan talvi lähestyy.

- Tämä talvi on julma, emmekä voi sen tuloa estää.

Nälkä ja kylmä uhkaavat

YK:n hätäavun koordinaattorin Jan Egelandin mukaan vain 12 prosenttia pyydetyistä 550 miljoonasta dollarista (455 miljoonasta eurosta) on saatu. Joiltakin YK-järjestöiltä rahat ovat jo loppuneet, mikä on hidastanut pelastusoperaatiota. Rahapulan vuoksi monilta uhreilta on jouduttu hätäisesti amputoimaan jalkoja tai käsiä, ja sadattuhannet muut kärsivät nälästä ja kylmästä, hän sanoi.

- Tarvitsimme rahat jo eilen. Joudumme amputoimaan liian monia raajoja hidastuneen pelastustoiminnan vuoksi, Egeland tähdensi.

YK:n toinen edustaja Rashid Khalikov varoitti aiemmin, että Pakistanissa kuolee lisää ihmisiä nälkään, kylmään ja sairauksiin, jos avustuskokouksessa ei päätetä nopeista lisäavustuksista.

- Katastrofi on vaarassa laajentua. Meillä on tuhansia ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Lopulta voi käydä niin, että katastrofin jälkeen kuolee enemmän ihmisiä kuin itse maanjäristyksessä, hän sanoi.

Kashmirin alueen talvi muuttuu raastavan kylmäksi viimeistään marraskuun alussa. Tuhannet ihmiset viettävät edelleen yönsä taivasalla ilman telttaa tai muuta suojaa.

Lokakuun alussa sattuneessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 54 000 ihmistä ja noin 77 000 loukkaantui. Kodittomiksi jäi kolme miljoonaa ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

LUE MYÖS:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.