Mainos

YK pääsi sopuun kahden vuoden budjetista

YK:n vuosien 2006 ja 2007 budjetissa on ensimmäistä kertaa rajoitus. 3,2 miljardin rahoituksesta on aluksi käytettävissä vain osa.

Teollisuusmaat ja kehitysmaat ovat päässeet sopuun YK:n budjetista seuraavien kahden vuoden osalta. Sopimus syntyi kuukausien vaikeiden neuvottelujen jälkeen.

Sopimuksen mukaan YK:n budjetti vuosille 2006 ja 2007 on 3,2 miljardia euroa. Toistaiseksi rahoituksesta on kuitenkin käytettävissä vain noin 800 miljoonaa euroa, joka riittää maailmanjärjestön menoihin kuudeksi kuukaudeksi.

Tämän jälkeen YK:n pääsihteeri Kofi Annan arvioi, ovatko YK:ssa tehdyt uudistukset riittäviä loppubudjetin vapauttamiseen käytettäväksi. Kuuden kuukauden budjettirajoitus oli EU:n ehdotus. Myös muut neuvotteluissa mukana olleet teollisuusmaat ovat vaatineet YK:lta sitoutumista uudistuksiin.

Kehitysmaiden G-77-ryhmä ehdotti puolestaan yhdeksän kuukauden ja noin 1,14 miljardin euron budjettirajoitusta. Jamaikan YK-lähettiläs Stafford Neil kertoi, että G-77 suostui sopimukseen vain vastahakoisesti. Hänen mukaansa kehitysmaat odottavat, että budjettirajoitus on poikkeustoimi eikä tavaksi tuleva toimenpide.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton kutsui puolestaan sopimusta voitoksi Yhdysvalloille. Hänen mukaansa yhdysvaltalaiset ovat hakeneet neuvottelujen ajan juuri budjetin selkeää sitomista YK:n uudistuksiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.