Mainos

YK odottaa joukkopakoa Kosovosta

YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP arvioi tänään, että serbien turvallisuusjoukot ovat ajamassa noin 840 000 Kosovon albaania Albanian, Makedonian ja Montenegron vastaisille rajoille lähimmän puolentoista viikon aikana.

Naton edustaja sanoi aiemmin Brysselissä, että serbit ovat parhaillaan kokoamassa eri alueilla satojatuhansia albaaneja tarkoituksenaan karkottaa heidät kaikki Kosovosta. WFP:n tiedottaja Lindsey Davis kertoi, että monet kodeistaan ajetuista, yhä Kosovossa olevista pakolaisista ovat serbien tykkitulen kohteena.

Davis arvioi, että Makedoniaan on tulossa satatuhatta pakolaista ja toiset satatuhatta ovat liikkeellä kohti Albaniaa ja Montenegroa. Loput siirtyvät kohti rajoja asteittain piilopaikoistaan Kosovon metsissä ja vuorilla.

Makedonia suostui uuden leirin perustamiseen

Makedonia on suostunut uuden pakolaisleirin rakentamiseen alueelleen. Avustusjärjestöt ovat tyytyväisiä Makedonian ratkaisuun, kertoo YK:n edustaja. Makedonian nykyiset pakolaisleirit ovat jo aivan täynnä Kosovon albaanipakolaisia. Uuden leirin rakentaminen alkoi heti päätöksen jälkeen.

Makedonia on aiemmin kieltäytynyt perustamasta uusia pakolaisleirejä, koska pakolaistulva saattaisi horjuttaa maan etnistä tasapainoa. Maassa on nyt noin 50 000 albaanipakolaista. Raporttien mukaan Kosovosta saattaa vielä olla tulossa jopa 800 000 pakolaista naapurimaihin.

Saksa keskeytti Kosovon pakolaisten vastaanottamisen

Saksa, joka on ainoana EU-maana tarjoutunut ottamaan vastaan suuria määriä Kosovon pakolaisia, ilmoitti eilen että se keskeyttää toistaiseksi pakolaisten vastaanottamisen.

Saksan sisäministeri Otto Schily ja osavaltioiden johtajat ovat asioista perillä olevien lähteiden mukaan yksimielisiä siitä, että muiden EU-maiden on nyt alettava ottaa vastaan enemmän pakolaisia. Useimmat EU-maat ovat olleet vastahakoisia ja sanoneet, että pakolaisten on helpompi päästä aikanaan palaamaan kotiin, jos he ovat valmiiksi Balkanin alueella. Saksa on ottanut vastaan liki 10 000 Kosovon pakolaista.

Norja ottaa uusia pakolaisia

Norja puolestaan jatkaa Kosovon pakolaisten lennättämistä maahan viikonlopun tauon jälkeen. Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk kertoo, että päätös uusien pakolaisten vastaanottamisesta tehtiin sen jälkeen kun YK:n pakolaiskomissio oli peruuttanut aiemman neuvonsa keskeyttää lennot.

Ennen lentojen keskeyttämistä Norjaan ehti saapua 1 100 pakolaista Kosovosta. Kaikkiaan Norja on luvannut ottaa vastaan 6 000 pakolaista.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.