Mainos

YK nimitti kolme uutta Irak-komissiota

YK on nimittänyt kolme uutta Irak-komissiota, joiden tehtävänä on antaa turvallisuusneuvostolle suosituksia Irakia koskevista kysymyksistä.

Tärkeimpään eli aseriisuntakysymyksistä vastaavaan 20-jäseniseen toimikuntaan kuuluu mm. edustajia kaikista turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista eli Britanniasta, Kiinasta, Ranskasta, Venäjästä ja Yhdysvalloista. Mukana on viisi YK:n asetarkastuskomission Unscomin nykyistä jäsentä, ei kuitenkaan sen johtajaa Richard Butleria.

Toinen toimikunnista käsittelee humanitaarisia kysymyksiä, kolmas vuoden 1990 Kuwaitin valtaukseen liittyviä asioita, joita ovat sotavankien kohtalo sekä Irakin haltuunsa ottama omaisuus. Komissioiden on määrä antaa suosituksensa huhtikuun puoliväliin mennessä.

Unscom veti työntekijänsä pois Bagdadista joulukuun puolivälissä, vähän ennen kuin Yhdysvallat ja Britannia aloittivat ilmaiskut Irakia vastaan. Asetarkastustyö on ollut tästä lähtien käytännössä keskeytyksissä. Tiedossa ei vielä ole, yrittääkö nyt nimitetty toimikunta vierailla Irakissa.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.