Mainos

YK nimesi edustajan Zaireen

YK nimesi tänään Kanadan Washingtonin-suurlähettilään Raymond Chretienin selvittämään maailmanjärjestön puolesta Zairen kriisiä. Chretien matkustaa lähipäivinä alueelle ja viipyy siellä noin kuukauden.

YK:n julkistaman tiedotteen mukaan Chretienin tehtävänä on selvittää kriisin syitä ja tutkia mahdollisuuksia aselevon aikaansaamiseksi osapuolien välille. Hän selvittää myös mahdollisuutta järjestää alueellinen konferenssi ongelmien ratkaisemiseksi.

Ranskan presidentti Jacques Chirac kehotti myös tänään Itä- ja Keski-Afrikan valtioita yhteiseen kokoukseen kriisin ratkaisemiseksi.

Chretien, 54, toimi vuosina 1978-81 Kanadan suurlähettiläänä Zairessa ja oli akkreditoitu samalla myös Ruandaan ja Burundiin. YK:n pääsihteerin tiedottajan mukaan YK nimeää myöhemmin alueelle pysyvän erikoislähettilään, jonka työtä Chretien pohjustaa. Myös Euroopan unioni ja avustusjärjestöt pyrkivät saamaan Zairen ja Ruandan edustajat pyöreän pöydän ääreen sodan lopettamiseksi.

Humanitaarista apua ei voida toimittaa kriisialueelle, mikäli osapuolten välille ei saada poliittista yhteisymmärrystä, huomautti EU:n edustaja Geneven kriisikokouksessa keskiviikkona aamuyöllä.

Ruandan ja Zairen raja-alueella on arviolta puoli miljoonaa pakolaista, jotka pakenevat tutsikapinallisten ja zairelaisjoukkojen taisteluja.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.