Mainos

YK:n yleiskokous hyväksyi Israel-päätöslauselmia

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous hyväksyi varhain tänään Suomen aikaa odotetusti kaksi Israelia arvostelevaa päätöslauselmaa.

Yleiskokous oli koolla erityisistunnossa arabimaiden ja sitoutumattomien maiden aloitteesta "keskustelemassa Israelin laittomista toimista miehitetyssä Itä-Jerusalemissa ja muilla palestiinalaisalueilla".

Ensimmäinen päätöslauselma hyväksyttiin äänin 124-6, kun 25 maata pidättäytyi äänestyksestä. Päätöslauselma on sisällöltään samantapainen kuin se, jonka Yhdysvallat torjui veto-oikeuttaan käyttämällä turvallisuusneuvostossa viime lauantaina. Päätöslauselmassa tuomitaan "kaikenlaiset terroriteot, erityisesti siviileihin kohdistuvat, kaikki laittomat teloitukset, liiallinen voiman käyttö ja omaisuuden laaja tuhoaminen".

Lisäksi vaaditaan ns. Mitchellin suunnitelman toteuttamista ja tarkkailumekanismin luomista auttamaan konfliktin molempia osapuolia. Myös tulitaukoa vaaditaan.

Toinen päätöslauselma hyväksyttiin äänin 133-4, tästä äänestyksestä pidättäytyi 16 maata. Se käsittelee Geneven vuoden 1949 sodan lakeja käsitteleviin sopimuksiin liittyneiden valtioiden velvoitteita miehitetyillä alueilla ja siviilien suojelua. Israel kuuluu sopimusvaltioihin.

Päätöslauselmassa arvostellaan Israelin "laittomia toimia, joiden tavoitteena on muuttaa Jerusalemin asemaa ja sen väestösuhteita".

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Negroponte sanoi päätöslauselmia yksipuolisiksi ja ilmoitti maansa vastustavan niitä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.