Mainos

YK:n yleiskokous: Arafatia ei tule karkottaa

YK:n yleiskokouksen erityisistunto on vaatinut Israelia luopumaan uhkauksestaan karkottaa palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat.

YK:n yleiskokous on hyväksynyt äänestyksen jälkeen palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatia koskevan päätöslauselman, jota arabimaat ja sitoutumattomat maat olivat esittäneet. Päätöslauselmassa Israelia vaaditaan luopumaan uhkauksestaan karkottaa palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat. Lisäksi päätöslauselmassa vaaditaan Israelia olemaan vahingoittamatta Arafatia.

Päätöslauselman puolesta äänesti 155 maata, vastaan 4 ja 15 maata pidättyi äänestyksestä. Vastaan äänestivät Yhdysvallat, Israel, Marshallsaaret ja Mikronesia. Päätöslauselman puolesta äänestivät mm. EU-maat ja Venäjä. Äänestyksestä pidättäytyivät mm. Kanada, Australia, Kolumbia ja Kenia.

EU-maat menivät viime hetkellä päätöslauselman taakse, kun sitä esittäneet lisäsivät maininnan palestiinalaisten itsemurhaiskujen ja Israelin tekemien palestiinalaismilitanttien surmaamisen tuomitsemisesta.
Yleiskokouksen enemmistö osoitti tukensa Arafatille ja palestiinalaisille, sanoi Arafatin neuvonantaja Nabil Abu Rudeina AFP:lle Ramallahissa. Äänestyksen tulos oli hänen mukaansa isku Israelia ja sen tukijoita vastaan. Israelin hallituksen edustaja Raanan Gissin puolestaan piti päätöslauselmaa merkityksettömänä, koska se on vain julistus eikä oikeudellisesti sitova.

Yhdysvallat esti samantapaisen päätöslauselman hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvostossa tiistaina, koska Yhdysvaltain mielestä siinä olisi pitänyt tuomita myös palestiinalaisten ääriryhmät, jotka ovat tehneet iskuja israelilaisia vastaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.