Mainos

YK:n vuosituhattavoitteet vaarassa

Talous- ja ruokakriisi ovat hidastaneet kehitystä tai aiheuttaneet suoranaista taantumista YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.

Tiedot ilmenevät YK:n maanantaina julkaisemasta raportista, jossa tavoitteiden edistymistä on arvioitu.

Vaikkei talouskriisin vaikutuksista ole vielä saatavilla selviä lukuja, seuraukset ovat kuitenkin jo nähtävissä. Järjestön pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan kehitys on jo nyt niin hidasta, että suurin osa tavoitteista tuskin toteutuu vuoteen 2015 mennessä.

- Emme voi antaa epäsuotuisan taloudellisen ilmaston estää meitä toteuttamasta sitoumuksia, joita teimme vuonna 2000, Ban vetoaa.

Nälänhädän poistamisessa kehitys on kääntynyt päälaelleen ruokakriisin nostettua ruuan hintaa. Ruuan hinnan kääntyminen laskuun ei ole vielä näkynyt suurimmassa osassa maailmaa.

Vuosina 1990-2005 alle 1,25 dollarilla päivässä elävien määrä väheni 1,8 miljardista 1,4 miljardiin. Tänä vuonna äärimmäisessä köyhyydessä tulee kuitenkin elämään 55-90 miljoonaa useampi, kuin mitä ennen kriisiä ennustettiin.

Monet raportin listaamista saavutuksista johtuvat köyhyyden reippaasta vähenemisestä Itä-Aasiassa. Muualla edistys on ollut vähäisempää: vuonna 2005 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa äärimmäisessä köyhyydessä eli 100 miljoonaa ihmistä enemmän kuin vuonna 1990.

Edistystä tapahtui ennen kriisejä

Raportti kertoo myös merkittävistä edistysaskeleista, joita saavutettiin ennen kriisejä. Yhä useampi lapsi aloitti koulunkäynnin, minkä lisäksi lapsikuolleisuus on vähentynyt tasaisesti. Myös uusien hiv-tartuntojen määrä laski 2,7 miljoonaan vuonna 2007.

Maiden oma kyky rahoittaa kehitysohjelmia on talouskriisin vuoksi vaarantunut. Kehitysmaiden vientitulot tippuivat vuoden 2008 lopussa, minkä lisäksi maiden velkojen maksukyky on heikentynyt.

Kehitysavun lahjoittajat ovat kuitenkin pääosin pysyneet lupauksissaan. Maailmantalouden supistuessa avun ei odoteta kuitenkaan liiemmin kasvavan, koska valtiot laskevat yleensä sen määrän tiettynä osuutena kansantulosta.

Nyt julkaistu raportti on YK:n mukaan toistaiseksi kattavin arvio vuosituhattavoitteiden toteutumisesta. Se perustuu yli 20 YK:n alaisen ja sen ulkopuolisen järjestön tietoihin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.