Mainos

"YK:n vetäydyttävä Lähi-idän kvartetista"

YK-asiantuntijan mielestä kvartetti ei ota riittävästi huomioon palestiinalaisia. Lähi-idän kvartettiin kuuluvat tällä hetkellä YK, EU, Venäjä ja Yhdysvallat.

YK:n pitäisi vetäytyä Lähi-idän rauhanponnisteluja välittävästä kvartetista, katsoo korkea-arvoinen YK-lähettiläs. Palestiinalaisalueiden ihmisoikeusraportoijan John Dugardin mielestä kvartetti ei ota tarpeeksi hyvin huomioon palestiinalaisten oikeuksia.

- YK:lle ei juuri tee hyvää pysyä kvartetissa. Esitän myöhemmin tässä kuussa, että YK vetäytyy kvartetin toiminnasta, ellei se ota ihmisoikeuskysymyksiä paremmin huomioon, Dugard moitti.

Hän on työskennellyt alueella vuodesta 2001 ja arvioi tilanteen heikkenevän jatkuvasti. Dugardin mukaan palestiinalaiset muuttuvat yhä toivottomammiksi, ja merkittävänä syynä tähän ovat ihmisoikeusrikkomukset, etenkin Israelin asettamat liikkumisrajoitukset.

- Israelin vastatoimet turvallisuusuhkiin ovat kohtuuttomia, hän katsoo. Kvartettiin kuuluvat YK:n lisäksi EU, Venäjä ja Yhdysvallat.

Rice tapasi Abbasin

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice jatkoi tänään sukkulointiaan Lähi-idän tulevan rauhankonferenssin eteen tapaamalla palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin.

Israel ja palestiinalaiset ovat vahvasti erimielisiä kokousta edeltävästä julkilausumasta, jonka on määrä hahmotella sen suuntaviivoja. Palestiinalaiset haluaisivat sisällyttää tekstiin selvän aikataulun, jonka mukaan suuret kysymykset mm. palestiinalaisvaltion perustamisesta ja Jerusalemin tulevaisuudesta ratkaistaisiin. Israel tahtoisi yleisluontoisempia luonnehdintoja.

Konferenssi on määrä pitää Yhdysvaltain Annapolisissa marraskuussa. Rice lupasi, että kokous pyrkii konkreettisiin tuloksiin.

- Totta puhuakseni meillä on parempaakin tekemistä kuin kutsua ihmisiä Annapolisiin vain valokuvattaviksi, hän tokaisi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.