YK:n uusi pääsihteeri vannoi virkavalansa

62-vuotias Ban Ki Moon on YK:n historian kahdeksas pääsihteeri.

Eteläkorealainen Ban Ki Moon on vannonut YK:n yleiskokouksessa virkavalan maailmanjärjestön uutena pääsihteerinä. Virallisesti Ban ryhtyy hoitamaan tehtäväänsä Kofi Annanin seuraajana ensi vuoden alussa.

Virkavalan otti vastaan yleiskokouksen bahrainilainen puheenjohtaja Haja Rashad al-Khalifa. Ban vannoi virkavalan oikea käsi koholla ja vasen käsi YK:n peruskirjalla. Banin vaimo Yoo Soon Taek seurasi tilaisuutta Annanin vaimon Nane Annanin vierellä.

Valakaavassa Ban lupasi mm. pitää ainoana päämääränään YK:n etua. Samoin hän lupasi, ettei hyväksy velvollisuuksiaan hoitaessaan ohjeita miltään hallitukselta tai YK:n ulkopuoliselta järjestöltä.

62-vuotias Ban on YK:n historian kahdeksas pääsihteeri. Hän vakuutti toimivansa sovittelijana ja sillanrakentajana.

- Vahvistamalla Yhdistyneiden kansakuntiemme kolmea peruspilaria - turvallisuutta, kehitystä ja ihmisoikeuksia - voimme rakentaa rauhanomaisemman, vauraamman ja oikeudenmukaisemman maailman tuleville sukupolville, Ban sanoi puheessaan yleiskokouksessa.

Ban on Etelä-Korean entinen ulkoministeri. YK:n 15-jäseninen turvallisuusneuvosto valitsi hänet pääsihteeriehdokkaaksi lokakuussa ja yleiskokous vahvisti valinnan. Ban on ensimmäinen aasialainen pääsihteeri 35 vuoteen.

Bania on kuvattu hiljaiseksi ja vaatimattomaksi. Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Ban sanoi, ettei pidä erehtyä luulemaan häntä helposti johdateltavaksi. - Saatan vaikuttaa hillityltä ja hiljaiselta, mutta se ei tarkoita, että minulta puuttuisi johtamiskykyä ja halua kannanottoihin, Ban sanoi.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat