YK:n tutkimus: Suomi on suurten tuloerojen maa

Suomi löytyy sijalta 13 YK:n kehitysjärjestön UNDP:n taulukosta, jossa on vertailtu väestön elinikää, koulutusta ja tuloja kaikkiaan 174 maassa. Viime vuodesta Suomi on pudonnut seitsemän sijaa, mutta tämä johtuu lähinnä siitä, että tarkastelumenetelmiä on muutettu.

Suomalaisten keskimääräinen elinikä on 76,8 vuotta. Elinikäodote on samaa luokkaa muiden korkean kehityksen maiden kanssa. Tuloerot ovat Suomessa suuret: rikkain viidennes ansaitsee kuusi kertaa enemmän kuin köyhin viidennes. Pohjoismaista vain Tanskassa rikkaimman ja köyhimmän väestön tuloerot ovat suuremmat, seitsenkertaiset.

Julkiset menot vievät Suomessa 22 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU-maista vain Ruotsilla ja Tanskalla on suuremmat julkiset menot, 26 prosenttia. Suomen bruttokansantuote on 24 270 dollaria eli noin 142 500 markkaa, kun keskiarvo korkean kehityksen maissa on 23 999 dollaria eli noin 140 900 markkaa.

Suomi käyttää 5,4 prosenttia kansantuotteestaan koulutukseen. Globalisaatiotutkija ja professori Raimo Väyrynen totesi UNDP:n selonteon julkistamistilaisuudessa, että Suomen olisi panostettava entistä enemmän koulutukseen, koska juuri koulutus on se keskeinen resurssi, joka avaa ovet taloudelliseen menestykseen.

Terveydenhuoltoon kuluu Suomessa 5,8 prosenttia kotimaisesta bkt:sta eli hieman alle hyvinvointimaiden keskiarvon, 6,1 prosenttia. Sotilaalliset menot ovat Suomessa kolmanneksi pienimmät EU:ssa, 1,6 prosenttia bkt:sta. Kroatiassa vastaava luku on peräti 14,5 ja Yhdysvalloissakin 3,6 prosenttia.

Aids-tapauksia Suomessa on Pohjoismaista vähiten: 100 000 ihmistä kohden on on 5,2 aidsiin johtavan hi-viruksen kantajaa. Tanskassa vastaava luku on 40, Bahamasaarilla 891 ja Yhdysvalloissa 225.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat