Mainos

YK:n turvaneuvoston enemmistö tuomitsi sodan

Enemmistö eilisen YK:n turvaneuvoston kokouksen osallistujista tuomitsi Irakin sodan. Irak-avun maksamisesta neuvosto keskusteli kiivaassa sävyssä.

YK:n turvaneuvoston enemmistö on tuominnut Irakin sodan. Enemmistön mukaan sota ei ole YK:n valtuuttama ja se johtaa väistämättä humanitaariseen katastrofiin.

Monet turvaneuvostossa eilen puheenvuoroa käyttäneet maat muistuttivat siitä, ettei sodalla ollut YK:n valtuutusta.

Toisaalta Kuwaitin lähettilään mukaan Irakin hallinto saa syyttää vain itseään sodasta. Samaa mieltä olivat myös Australian ja Puolan edustajat.

- Demokratiaa ei voida edistää asein, sanoi Iranin YK-lähettiläs Javed Zarif.

Zarifin mukaan sekä Irak että Yhdysvallat ovat rikkoneet sotavankien kohtelusta määräävää Geneven sopimusta.

"Sodan loputtava heti"

- Me emme voi sallia samanlaista pakolaisvirtaa Turkkiin kuin vuonna 1991, painotti Turkin lähettiläs Umit Pamir.

Arabiliiton edustajien mukaan sodan on loputtava heti.

- Neuvoston uskottavuus, koko kansainvälisen järjestelmän uskottavuus on romahtamassa Basran ja Bagdadin pommitusten myötä, arabimaat varoittivat.

Arabiliitto oli yksi kokouksen koollekutsujista.

YK riitelee Irak-avun maksajasta

Vaikka sota Irakia vastaan on yhä pahasti kesken, riita maan avustamisesta on täydessä vauhdissa YK:ssa.

Turvaneuvosto aloitti eilen kiivaan keskustelun siitä, mistä rahat saadaan Irakin ruokkimiseksi ja jälleenrakentamiseksi. YK aikoo esittää kahden miljardin dollarin hätäapua, valtaosa siitä menisi ruokaan. Kyseessä on suurin avustussumma, jota YK on hakenut jäseniltään.

Avun tarpeesta järjestössä ollaan yhtä mieltä, maksajasta ei. Monet YK-maista ovat sitä mieltä, että ilman järjestön valtuutusta Irakiin hyökänneet saavat myös toimia maksumiehinä.

USA vastuussa sodan ajan

YK:n pääsihteeri Kofi Annan onkin kertonut presidentti George W. Bushin turvallisuuspoliittiselle neuvonantajalle Condoleezza Ricelle, että USA on laillisesti vastuussa irakilaisten avustamisesta liittouman valtaamalla alueella. YK:n antamaa apua voidaan viedä paikalle vasta sitten, kun se on turvallista.

Bush oli vannonut ennakkoon,että alueelle saapuu apua 36 tuntia sodan alun jälkeen. Avun paikallesaanti on kuitenkin viivästynyt, ja monet avustusjärjestöt ovat suuresti huolissaan valtavasta humanitaarisesta kriisistä.

Valkoinen talo on syyttänyt avun viipymisestä Irakia. Yhdysvaltojen mukaan Irakin Umm Qasrin satamakaupunkiin asettamat miinat ovat estäneet avustuslaivojen perillepääsyn.

USA haluaa näppinsä Irakin öljymiljardeihin

Yhdysvallat on ajanut YK:ssa voimalla suunnitelmaa, jonka mukaan se ja Britannia käyttäisivät Irakin öljyrahoja avustustoimintaan. Rahaa on kertynyt miljardeja ruokaa öljystä -ohjelman öljymyynnistä. Varat ovat YK:n valvomilla tileillä.

Monet turvaneuvostomaat vastustavat Yhdysvaltain ja Britannian aikeita. Kaavailuja vastustavat äänekkäimmin Ranska, Syyria ja Venäjä.

Syyrian mukaan Irak on yhä itsenäinen valtio, jolla on hallitus, ja öljyrahat kuuluvat lain mukaan sille.

Yhdysvaltain suunnitelman mukaan ruokaa öljystä-ohjelma aloitettaisiin uudelleen mahdollisimman pian, ja liittouma olisi vastuussa avun jakamisesta. Monien jäsenmaiden se olisi kuitenkin samaa kuin virallinen hyväksyntä sodalle ja siksi ohjelmaa ei voida aloittaa YK:n mandaatilla ilman lisäselvityksiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.