Mainos

YK:n turvaneuvosto sopuun Iranista

Kannanotossa Irania vaaditaan luopumaan uraanin rikastamisesta 30 päivän kuluessa.

YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti hyväksynyt Iranin ydinkiistaa koskevan kannanoton. Siinä Irania vaaditaan luopumaan kaikesta uraanin rikastamisesta ja noudattamaan kaikkia Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n vaatimuksia.

IAEA:n johtajan Mohamed El Baradein on määrä arvioida 30 päivän kuluttua, onko Iran noudattanut kyseisiä ehtoja. Sen jälkeen selvityksestä keskusteltaisiin turvallisuusneuvostossa.

Turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden lähettiläät pyrkivät saamaan tekstin valmiiksi ennen tätä päivää, jolloin niiden ja Saksan ulkoministerien on määrä keskustella yhteisestä Iran-strategiasta Berliinissä.

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Kiina ja Venäjä ehtivät ennen hyväksymistä kiistellä tekstin muotoilusta kolmen viikon ajan. Lopullinen versio oli Venäjän ja Kiinan vaatimuksien vuoksi alkuperäistä Britannian ja Ranskan ehdotusta laimeampi.

Iran: Olemme allergisia painostukselle

Iran toisti jälleen varhain aamulla Suomen aikaa, ettei sen ydinohjelma tähtää ydinaseiden hankkimiseen. Samalla maa kuitenkin muistutti, ettei se aio luopua oikeudestaan rikastaa uraania rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Iranin YK:n suurlähettiläs Javad Zarif syytti Yhdysvaltoja turvallisuusneuvoston manipuloinnista. Neuvoston toiminta on Zarifin mukaan myös kaksinaismoralistista, koska Israelin oletettuja ydinaseita ei ole tutkittu.

-Iran tunnetaan maana, joka on allerginen painostukselle, uhkauksille ja pelottelulle, Zahir muistutti tiedotustilaisuudessa. Iran oli pyytänyt lupaa puheenvuoroon turvallisuusneuvostossa, mutta sitä ei sille myönnetty.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.