Mainos

YK:n turvaneuvosto päättää Itä-Timorin rauhanturvaajista

Indonesian ulkoministeri Ali Alatas on matkustanut New Yorkiin neuvottelemaan YK:n rauhanturvajoukkojen sijoittamisesta Itä-Timoriin. Alatasin oli määrä tavata pääsihteeri Kofi Annan New Yorkissa.

Myöhemmin YK:n turvallisuusneuvosto lyö lukkoon rauhanturvaajien lähettämisen Itä-Timoriin. Australia on tarjoutunut johtamaan Itä-Timorin YK-joukkoja ja lähettämään niihin 4500 miestä. Kaikkiaan joukkojen miesvahvuudeksi kaavaillaan 7000:tta.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi tänään, että Australia on paras vaihtoehto YK-joukkojen johtajaksi. Cookin mukaan Indonesia ei voi sanella, mitkä maat ovat mukana Itä-Timorin operaatiossa.

Diplomaattilähteistä on kerrottu, että Indonesia vastustaa Itä-Timor -joukkojen asettamista Australian johtoon. Indonesian talousministeri Ginandjar Kartasasmita sanoi tänään, että YK-joukkojen komentajuudesta pitäisi sopia Indonesian ja YK:n kesken käytävissä neuvotteluissa.

-Joukkojen koostumuksesta, ajoituksesta - kaikista käytännön järjestelyistä ja teknisistä kysymyksistä neuvottelee ulkoministerimme, Kartasasmita sanoi. Indonesian parlamenttiryhmien johtajat antoivat tänään siunauksensa päätökselle sijoittaa YK-joukkoja Itä-Timoriin.

Indonesian presidentti B.J. Habibie taipui eilen kansainväliseen painostukseen ja ilmoitti Indonesian hyväksyvän YK-joukkojen lähettämisen.

USA tulee, Kiina miettii

Yhdysvallat ilmoitti tänään, että muutamia satoja amerikkalaisia tulisi mukaan Itä-Timorin YK-joukkoihin.
-Kyse on sadoista, ei tuhansista, eivätkä heitä kaikkia välttämättä sijoiteta Itä-Timoriin, sanoi presidentti Bill Clintonin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Samuel Berger.

Presidentti Clinton kertoi aiemmin tänään, että Yhdysvallat harkitsee vain huolto-, kuljetus- ja tiedustelujoukkojen lähettämistä. Yhdysvalloilta ei Clintonin mukaan ollut pyydettykään taistelujoukkoja.

Myös Kiina ilmoitti maanantaina harkitsevansa osallistumista Itä-Timorin joukkoihin. Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan sanoi maansa olevan erittäin huolestunut Itä-Timorin tilanteesta.
-Mitä tulee kysymykseen siitä, lähettääkö Kiina joukkoja rauhanturvaoperaatioon, niin Kiina harkitsee vielä asiaa, Tang sanoi.

Operaation aloittaminen saattaa kestää

Australian puolustusministeri John Moore ilmoitti tänään, että Itä-Timorin rauhanturvaoperaatio saattaa viivästyä aiotusta aikataulusta. Moore otti takapakkia eiliseen lausuntoonsa, jonka mukaan noin 7000 sotilaan vahvuisen joukon kokoamiseen tarvittaisiin kolmesta viiteen päivää.

-Sanoisin, että se saattaa viedä viikonkin, hän tarkensi myöhemmin maanantaina radiokanava ABC:n haastattelussa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.