YK:n turvallisuusneuvoston lausuma Ukrainasta torpattiin Venäjän toimesta

YK:n turvallisuusneuvoston kannanotto Itä-Ukrainassa Mariupolissa tapahtuneisiin iskuihin on estetty Venäjän toimesta.

Venäjä käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa myöhään eilen. Neuvoston pysyvillä jäsenillä, joita ovat Iso-Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat, on veto-oikeus. Venäjä tosin ilmoitti julkisuuteen, että yhteistä mielipidettä ei ole vielä löytynyt ja asia on kesken.

Britannian lähettiläs Mark Lyall twiittasi ihmettelynsä siitä, että YK:n pääsihteeri tuomitsee iskut, mutta turvallisuusneuvosto ei pysty samaan.  Venäjän edustajan mukaan taas sopuun ei päästy, koska Britannia vaati, että samassa yhteydessä tuomitaan eräät lausunnot, koskien separatisteja.

Iso-Britannia oli esittänyt päätöslauselmaa, joka tuomitsisi kasvavan väkivallan ja Itä-Ukrainan separatistien toimet. Aikaisemmin YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi Mariupolin väkivallan jyrkästi.

YK:n turvallisuusneuvosto on uutistoimisto Reutersin mukaan ollut käytännössä lukkiutunut paikoilleen Ukraina-kysymyksissä jo vuoden päivät. Neuvosto on käsitellyt jo yli kaksikymmentä kertaa Ukrainan tilannetta. Länsimaat syyttävät Venäjää aseiden lähettämisestä sepratisteille, Venäjä kieltää tämän. Neuvoston päätöksissä Venäjä on usein käyttänyt veto-oikeuttaan.

EU ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj tuomitsivat eilen iskun tuoreeltaan.

Eilen Mariupolissa Itä-Ukrainassa tehdyssä raketti-iskussa kuoli noin 30 ihmistä, joista suurin osa siviilejä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja