YK:n turvallisuusneuvoston avoin Irak-istunto alkoi

YK:n turvallisuusneuvosto on aloittanut avoimen Irakin-politiikkaa käsittelevän istuntonsa. Kaksipäiväisen istunnon aikana kaikki YK:n jäsenmaat voivat esittää näkemyksensä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten esittämästä uudesta Irak-päätöslauselmasta.

Yhdysvallat pyrkii järjestämään äänestyksen uudesta Irak-lauselmasta torstaina tai perjantaina. Sotatoimet sallivan tekstiluonnoksen läpimeno näyttää kuitenkin hyvin epävarmalta, koska kiistely pitää YK:n turvallisuusneuvoston jakaantuneena eri leireihin.

Eilen illalla Suomen aikaa alkaneen istunnon puhujalistalle on ilmoittautunut vajaat viisikymmentä maata, jotka eivät ole turvallisuusneuvoston pysyviä tai vaihtuvia jäseniä. Istunto keskeytettiin Suomen aikaa yöllä neljän tunnin keskustelun jälkeen. Guinean YK-lähettiläs Mamady Traore kertoi, että istuntoa on tarkoitus jatkaa myöhään illalla Suomen aikaa.

Tähän mennessä kokouksen 47 ilmoittautuneesta puhujasta 28 on päässyt ääneen. Yksi heistä on Irakin YK-lähettiläs Mohammed Al-Douri, joka pyysi puheessaan kansainvälistä yhteisöä "estämään lähestyvän katastrofin".

Huolimatta siitä, että useimmat puhujista vaativat neuvostoa äänestämään sotatoimia vastaan ja asetarkastusten jatkamisen puolesta, monet myös kiirehtivät Irakia tekemään kaikkensa sodan välttämiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston arvellaan äänestävän uudesta päätöslauselmaehdotuksesta vielä tällä viikolla.

(MTV3-STT-AFP-DPA)


Britanniassa pääministeri Tony Blair on joutunut pahaan välikäteen, kun sodan vastutus kansan ja myös oman puolueen keskuudessa kasvaa. Tänään Blair joutuu perustelemaan linjaansa parlamentin viikottaisella kyselytunnilla.

(Huomenta Suomi 12.03.2003)


Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on väläyttänyt mahdollisuutta, että Yhdysvallat voisi lähteä Irakin sotaan myös ilman brittijoukkojen tukea, mikäli brittihallituksen painostus pääministeri Blairia kohtaan kasvaa liian suureksi.

(Huomenta Suomi 12.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat