Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto varoitti Irakia

YK:n turvallisuusneuvosto varoitti viime yönä Suomen aikaa Irakia "vakavista seurauksista", jos se vaikeuttaa YK:n asetarkastajien työtä jatkossa. Turvallisuusneuvosto hyväksyi Irakia koskevan päätöslauselman yksimielisesti.

Esityksen sanamuotoa hiottiin turvallisuusneuvostossa pitkään, sillä jäsenmaat olivat erimielisiä siitä, miten ankarasti Irakia tulisi varoittaa. Päätöslauselma vahvistaa Irakin ja YK:n välisen sopimuksen, jonka YK:n pääsihteeri Kofi Annan sai runsas viikko sitten neuvoteltua Bagdadissa. Hyväksytyssä lauselmassa ei kuitenkaan tarkenneta, millaisten toimien kohteeksi Irak joutuu, jos se toimii sopimuksen vastaisesti.

Turvallisuusneuvoston useimpien jäsenmaiden, mm. Ranskan, Venäjän ja Kiinan mukaan päätöslauselma ei automaattisesti anna valtuutusta sotilaalliseen iskuun, jos Irak ei noudata sopimusta. Voimankäyttöön tarvitaan enemmistön mukaan edelleen turvallisuusneuvoston hyväksyntä. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Bill Richardson puolestaan sanoi ennen päätöslauselman hyväksyntää, ettei lauselma rajoita voimakäyttöä jos Irak rikkoo sopimusta. Yhdysvaltain näkemys on hänen mukaansa, että jo aiemmat päätöslauselmat antamat tarpeelliset valtuutukset voimankäyttöön.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan korosti turvallisuusneuvostolle pitämässään puheessa Irakin ymmärtävän, että jos se ei nyt noudata sopimusta, "diplomatialle ei ehkä tule toista tilaisuutta". Annan sai Irakissa solmimallaan sopimuksella torjuttua ainakin tällä erää Yhdysvaltain sotilaallisen iskun uhan. Sopimus takaa YK:n asetarkastajille esteettömän pääsyn kaikkiin paikkoihin, myös kiistanalaisille palatsialueille. Palatsialueita tarkastaa kuitenkin "erityisryhmä", jossa on mukana Annanin valitsemia diplomaatteja. Nyt hyväksytyn päätöslauselman mukaan turvallisuusneuvosto harkitsee Irakin vastaisten pakotteiden purkamista sen jälkeen kun Irak on täyttänyt kaikki asetarkastuksiin liittyvät vaatimukset.

Irak lupasi kunnioittaa asetarkastussopimusta

Irakin varapääministeri Tareq Aziz ilmoitti tänään Irakin aikovan noudattaa YK:n kanssa solmittua asetarkastussopimusta.
-Olemme allekirjoittaneet sopimuksen YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa ja olemme sitoutuneet sopimuksen kohtiin, Aziz sanoi uutistoimisto INA:n välittämässä lausunnossa. INA:n mukaan Azizin lausunto oli reaktio YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jossa Irakia uhataan vakavilla seurauksilla jos se vielä estää asetarkastajien työtä.

Myös irakilaiset sanomalehdet korostivat tänään Irakin aikomusta pitäytyä sopimuksessa.
-Irakia ei tarvitse vaatia kunnioittamaan sopimusta. Irak on innokas tekemään sen, koska sopimus on merkki sen voitosta, virallinen al-Qadissiya -lehti kirjoitti. Lehti vaati YK:ta puolestaan kunnioittamaan omia sitoumuksiaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.