Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto pohti Syyria-päätöslauselmaa

Yhdysvaltain ja Ranskan päätöslauselmaluonnoksessa Syyriaa uhataan pakotteilla, mikäli maa ei tee täydellistä yhteistyötä Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhan tutkijoiden kanssa.

YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet keskustelivat tänään tiukkasanaisesta päätöslauselmaluonnoksesta, joka uhkaa Syyriaa talouspakotteilla, mikäli maa ei tee täydellistä yhteistyötä Libanonin entisen pääministerin murhatutkimuksissa.

Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian luonnoksessa Syyriaa vaaditaan pidättämään kaikki kansalaisensa, joiden epäillään osallistuneen Rafik Haririn salamurhaan sekä suurempaa pelivaraa murhaa selvittäville YK-tutkijoille.

YK:n tutkijaryhmä on aiemmissa tutkimuksissaan päätynyt siihen tulokseen, että murhaa ei olisi voitu tehdä ilman syyrialaisten ja libanonilaisten turvallisuusviranomaisten lupaa. Syyrian hallitus on kiistänyt osallisuutensa helmikuun autopommi-iskuun, jossa Hariri kuoli.

Päätöslauselmaluonnoksen mukaan Syyrian on pidätettävä syyrialaiset viranomaiset tai siviilit, joita YK:n tutkimuksessa pidetään epäiltyinä autopommi-iskusta. Heidän on myös oltava täydessä yhteistyössä YK:n tutkijaryhmän kanssa. Lisäksi tutkijaryhmän on saatava haastatella tutkimuksen kannalta tärkeitä syyrialaisia, myös maan rajojen ulkopuolella. Syyriaa vaaditaan myös lopettamaan sekaantuminen Libanonin sisäisiin asioihin sekä kunnioittamaan naapurinsa itsemääräämisoikeutta, alueellista koskemattomuutta ja poliittista riippumattomuutta.

Turvallisuusneuvoston odotetaan keskustelevan Syyriasta virallisesti ensi viikon alussa. Diplomaatit toivovat pääsevänsä yhteisymmärrykseen päätöslauselmasta siihen mennessä. Venäjä ilmoitti jo aiemmin keskiviikkona tekevänsä kaikkensa, jotta Syyriaa vastaan ei otettaisi käyttöön pakotteita.

USA: Myös Assadia voitava kuulustella

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs John Bolton sanoi, että tutkimuskomission on tarvittaessa voitava kuulustella myös Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia.

- Kukaan ei ole lain yläpuolella. Ja presidentillä on ollut aikaa jutella tiedotusvälineille. Jos hänellä on aikaa siihen, hänellä on aikaa puhua myös komission johtajalle Mehlisille, Bolton huomautti.

Assad on Washington Post -lehden mukaan lähettänyt Yhdysvalloille, Britannialle ja Ranskalle kirjeen, jossa hän lupaa asettaa oikeuden eteen kenet hyvänsä syyrialaisen, joka "konkreettisin todistein pystytään kytkemään tähän rikokseen".

Saksalaisen Detlev Mehlisin johtama komissio sanoo selonteossaan todistajien kertoneen mm. presidentin veljen Maherin ja langon Assef Shawkatin kuuluneen ryhmään, joka päätti Haririn salamurhasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.