Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto koolle pohtimaan Lähi-itää

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään illalla hätäkokouksen Lähi-idän tilanteen tähden, kertoivat YK:n viranomaiset. Kokous kutsuttiin koolle arabimaiden pyynnöstä ja sen oli määrä alkaa kello kaksi yöllä Suomen aikaa.

Hätäkokous pidetään Israelin varhain eilisaamuna Gazaan tekemän ohjusiskun tähden. Iskussa kuoli kaikkiaan 17 ihmistä, myös Hamasin aseellisen siiven johtaja.

Aiemmin tänään Arabiliitto päätti pitää oman hätäkokouksensa huomenna Kairossa. Arabiliittoon kuuluu edustajia 22 maasta ja palestiinalaisia.

Palestiinalaisten Arabiliiton-lähettiläs Mohammed Sobeihin mukaan iskullaan Israel tahtoo sabotoida "palestiinalaisten, arabien sekä kansainvälisten tahojen yritykset saada rauhanprosessi taas raiteilleen".

Arabilehdistö raivoissaan

Myös Israelille muita myötämielisemmät arabimaat Egypti, Jordania ja Saudi-Arabia tuomitsivat länsimaiden tavoin eilisen iskun.

Egyptin ulkoministeri Ahmed Maher yhtyi Sobeihin esittämään kantaan sanoen, että isku tehtiin, koska aseelliset palestiinalaisryhmät olivat pääsemässä sopimukseen israelilaissiviilejä vastaan tehtävien itsemurhaiskujen lopettamisesta.

Jordanian ulkoministeri Marwan Moasher tuomitsi ohjusiskun jyrkästi. Hänen mukaansa se oli "täysin vailla oikeutusta". Myös Moasher epäili, ettei iskun ajoitus ollut sattumaa. -Aivan kuin Israel iskun myötä tahtoisi sanoa, ettei se halua (tulitauko)pyrkimysten jatkuvan ja rauhanprosessin liikahtavan eteenpäin, sanoi Moasher uutistoimisto Petran mukaan.

Saudiarabialaisissa lehdissä iskua kutsuttiin joukkomurhaksi, verilöylyksi ja kansanmurhaksi.

Myös Persianlahden yhteistyöneuvosto (GCC) tuomitsi tänään Israelin ilmaiskun Gazaan raakalaismaisena. GCC kehotti lausunnossaan kansainvälistä yhteisöä valitsemaan puolensa ja painostamaan Israelia, jotta se lopettaisi siviileihin kohdistuvat hyökkäykset.

GCC:hen kuuluvat Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit vaativat palestiinalaisille myös kansainvälistä suojelua.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.