Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto koolle Lähi-idän kriisin vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Israelin tiukentaessa otettaan Länsirannalla. Tänään Israel on tunkeutunut jo kolmeen uuteen kaupunkiin.

.YK:n turvallisuusneuvosto ilmoitti kokoontuvansa vielä tänä iltana keskustellakseen Lähi-idän kriisistä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa.

Israelin joukot tunkeutuivat palestiinalaistietojen mukaan tänään palestiinalaiskaupunkeihin ja piirittävät yhä palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia Ramallahissa. Israelin panssarivaunut ja joukot siirtyivät tänään Länsirannalla sijaitsevan Betlehemin kaupungin liepeille. Varhain tänä aamuna Israelin joukot olivat tunkeutuneet Qalqilyaan, joka niin ikään sijaitsee Länsirannalla. Palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen mukaan Israelin joukot tunkeutuivat myös Tulkarmin itsehallintokaupunkiin Länsirannalla, minkä Israelin armeija kuitenkin kiisti. Armeija sanoi aikaisemmin saartaneensa Tulkarmin. Palestiinalaiset kertoivat israelilaisten poistuneen Tulkarmista noin kolmen tunnin kuluttua.

Israelin joukot ovat myös vallanneet uudelleen Länsirannalla sijaitsevat Ramallahin, al-Birehin ja Beit Jalan kaupungit. Israel uhmasi YK:n turvallisuusneuvoston lauantaista päätöslauselmaa, jossa sitä kehotettiin vetäytymään palestiinalaiskaupungeista. Israelin panssarivaunut tunkeutuivat Ramallahiin perjantaina, ja tänään Israelin armeija vahvisti asemiaan Arafatin päämajan ympärillä. Osittain raunioituneesta päämajasta kerrottiin puhelimitse, että Israelin armeija kasaa hiekkasäkkejä ja vetää piikkilankaa rakennuksen ympärille. Rakennuksessa ei palestiinalaisvirkailijan mukaan ole enää vettä eikä sähköä.

Arafat eristetään

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoi radiossa odottavansa, että armeija eristää Arafatin täydellisesti. Israelin pääministeri Ariel Sharon luonnehti Arafatia eilen "vapaan maailman viholliseksi". Sharon sanoi Israelin tarjonneen rauhaa palestiinalaisille, mutta saaneen vain terroria vastaukseksi. Sharonin mielestä tilanteesta on syytettävä Arafatia.

Haifassa tehdyssä pommi-iskussa kuoli eilen 17 ihmistä. Se oli neljäs pommi-isku Israelin pääsiäisjuhlan aikana.

Israelin radion mukaan Sharon on kertonut Yhdysvaltain erityislähettiläälle Anthony Zinnille, että Israel jatkaa sotilaallista toimintaa huolimatta turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, jossa Israelia kehotettiin vetäytymään. Israel torjui Arabiliiton viimeviikkoisen kokouksen tekemän rauhanehdotuksen, jossa arabimaat lupasivat Israelille rauhan vastineeksi siitä, että Israel vetäytyisi miehittämiltään alueilta.

Yhteistoimintamiehiä tapettiin

Sharonin edustaja Avi Pazner varoitti Libanonia ja Syyriaa siitä, että Israel pitää niitä vastuussa mahdollisista hyökkäyksistä Israelin pohjoisrajalla. Raja-aluetta tulitettiin eilen. Pazner sanoi, että Hizbollah yrittää avata toisen rintaman pohjoisessa ja osoittaa siten solidaarisuuttaan palestiinalaisille.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tuomitsi eilen uusimmat pommi-iskut Israelia vastaan, mutta sanoi jatkavansa yrityksiä edistää Lähi-idän rauhaa. Presidentin edustaja sanoi, etteivät iskut saa presidenttiä luopumaan rauhan edistämisestä.

Bush kehotti tänään palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia tuomitsemaan terrorismin ja tarttumaan ns. Tenetin suunnitelmaan tulitauon aikaan saamiseksi Lähi-itään. -Haluaisin nähdä, että presidentti Arafat tuomitsee Lähi-idän terroristitoiminnan, Bush sanoi. -Meillä on suunnitelma, joka johtaa rauhaan. Kummatkin osapuolet ovat hyväksyneet tämän suunnitelman. Kehotamme molempia toteuttamaan sitä niin, että voimme saada rauhanomaisen ratkaisun asiaan, joka koskee niin palestiinalaisia kuin israelilaisiakin, hän tähdensi.

Palestiinalaiset surmasivat tänään yhteensä 11 yhteistoimintamiehiksi epäiltyä palestiinalaista, kertoivat turvallisuuslähteet ja silminnäkijät. Kaksi naamioitunutta palestiinalaismiestä tunkeutui palestiinalaisten tiedustelupalvelun tiloihin ja ampui epäillyt. Kolme muuta yhteistoiminnasta epäiltyä ammuttiin muualla Länsirannalla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 01.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.