Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto koolla Pohjois-Korean vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut hätäistuntoon Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen vuoksi.

Pohjois-Korea teki varhain aamulla Suomen aikaa maanalaisen ydinasekokeen. Kokeesta kertoi ensimmäiseksi eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto, minkä jälkeen Pohjois-Korean viralliset tiedotusvälineet vahvistivat tiedon.

- Olemme tehneet onnistuneen ydinkokeen ja samalla nostaneet maan ydinasevalmiutta, kerrotaan Pohjois-Korean virallisesta uutistoimistosta.

Obama ärähti

Yhdysvallat sanoo olevansa vakavasti huolissaan Pohjois-Korean tekemästä ydinkokeesta. Maan ulkoministeriön lähteen mukaan Yhdysvallat neuvottelee jo yhteistyöstä YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaiden kanssa "seuraavista askelista" Pohjois-Korean suhteen. Presidentti Barack Obama sanoo, että Pohjois-Korean toimet ovat uhka kansainväliselle turvallisuudelle ja edellyttävät kansainväliseltä yhteisöltä nyt toimia.

- Pohjois-Korea on suoraan ja piittaamattomalla tavalla haastanut kansainvälisen yhteisön. Pohjois-Korean toiminta kasvattaa Kaakkois-Aasian jännitteitä ja uhkaa sen vakautta, Obama sanoo tiedotusvälineille.

Pohjois-Korea on uhannut jo pitkään toisella ydinkokeella, ellei YK pyytäisi anteeksi aiemmin langettamiaan pakotteita. Turvallisuusneuvosto määräsi pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, kun maa teki ohjuskokeen kesällä 2006 ja ydinkokeen myöhemmin lokakuussa.

Räjähdyksen voimakkuus Nagasakin pommin luokkaa

Myös Etelä-Korean presidentti on kutsunut koolle hätäkokouksen. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan Pohjois-Korea teki lisäksi ohjuskokeen vain muutama tunti ydinkokeen jälkeen. Maan viranomaiset kertovat havainneensa keinotekoisen maanjäristyksen. Uutistoimistot lainaavat sotilastiedustelun tietoja, minkä mukaan testi luultavasti tehtiin samassa paikassa kuin ensimmäinen koe lokakuussa 2006. Myös Japani on kutsunut hätäkokouksen koolle.

Venäjän asevoimat kertoo uutistoimisto Itar-Tassille, että sen tiedustelu havaitsi Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen. Venäjän mukaan räjähdyksen voima oli noin 20 kilotonnia. Yksi kilotonni vastaa 1000 tonnia TNT:ä. Näin räjäytys olisi suunnilleen samaa luokkaa kuin Yhdysvaltain Nagasakiin pudottama ydinpommi 9. elokuuta 1945. Nagasakissa räjäytetty pommi tappoi tuolloin liki 74 000 ihmistä.

Myös Etelä-Korean viranomaiset sanovat maan vavahtelun olleen voimakkaampaa kuin kolme vuotta sitten tehdyssä edellisessä kokeessa.

Pohjois-Korea uhkaa uusilla kokeilla

Pohjois-Korea saattaa jatkaa ohjuskokeidensa tekemistä edelleen, mikäli Yhdysvallat jatkaa maan pelottelua, kertoo venäläisen uutistoimisto Itar-Tassin haastattelema pohjoiskorealainen diplomaattilähde.

Lähteen mukaan Pohjois-Korea jatkaisi ydinkokeidensa tekemistä, jos "Yhdysvallat ja sen liittolaiset jatkavat pelottelun politiikkaa Pohjois-Koreaa vastaan."

Poliitikot eri puolilla maailmaa ovat tuominneet Pohjois-Korean tekemän ydinkokeen yksimielisesti. Maiden johtajat ovat muistuttaneet lausunnoissaan, että koe rikkoo YK:n määräyksiä ja eristää Pohjois-Koreaa muusta maailmasta yhä enemmän.

(MTV3-AFP-Reuters)

(9.10.2006)

Katso Petri Sarasteen juttu (Seitsemän uutiset 25.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.