Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto jatkoi Irak-päätöslauselman käsittelyä

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tänään käsittelemään Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan valmistelemaa ehdotusta uudeksi Irak-päätöslauselmaksi. Päätöslauselmassa todettaisiin Irakin jättäneen käyttämättä viimeisen mahdollisuutensa aseriisuntaan, mikä antaisi oikeutuksen voimatoimien käyttöön.

Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Venäjä, Ranska ja Kiina ovat sanoneet vastustavansa sotatoimet oikeuttavaa uutta päätöslauselmaa. Niiden ehdotus lisäajan antamisesta asetarkastuksille on myös turvallisuusneuvoston harkittavana.

Yhdysvaltain presidentti George Bush ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat tänään tehostavansa yhteistyötä YK:n turvallisuusneuvostossa, jotta Irakin kriisiin löydettäisiin "kansainvälisen yhteisön edut" huomioon ottava toimintasuunnitelma. Uutistoimisto Interfaxin mukaan asiasta kertoivat Kremlin lähteet.

Tänään tavanneet Venäjän ja Kiinan ulkoministerit olivat kuitenkin yksimielisiä sen suhteen, että Irakin sota voidaan välttää ja että se tulee välttää. Venäjän Igor Ivanov ja Kiinan Tang Jiaxuan lupasivat jatkaa ponnisteluja poliittisen ratkaisun löytämiseksi Irakin kriisiin.

Blix: Irakin aseariistunta "rajoittunutta"


Irak ei ole suoriutunut tähän mennessä aseriisunnastaan kovin hyvin, todetaan YK:n asetarkastajien uudessa selonteossa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi tänään saaneensa haltuunsa luonnoksen uudesta raportista. BBC:n mukaan asetarkastajien johtajan Hans Blixin sanoo Irakin aseriisunnan olleen tähän asti "hyvin rajoittunutta".

-Aseriisunnan tulokset ovat tähän mennessä olleet hyvin vähäiset. Tärkeä ohjusten tuhoaminen ei ole vielä alkanut. Irakin olisi pitänyt täyttää joulukuun alussa annetun päätöslauselman ehdot paremmin, Blix sanoi BBC:n mukaan.

Blixin odotetaan esittelevän raporttinsa kirjallisesti lauantaina turvallisuusneuvostolle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.