Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Darfur-päätöslauselman

YK toivoo saavansa ainakin 3000 Afrikan unionin tarkkailijaa alueelle tutkimaan ihmisoikeusrikoksia.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa Sudania uhataan öljypakotteilla, jos julmuuksia Darfurin seudulla ei saada loppumaan.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman äänin 11-0 neljän maan pidättyessä äänestyksestä. Päätöslauselmassa kehotettiin myös laajentamaan Afrikan unionin tarkkailijaryhmää ja tutkimaan seudun ihmisoikeusrikoksia.

Kiina, Venäjä, Algeria ja Pakistan pidättäytyivät äänestyksestä. Kiina uhkasi viime hetkeen saakka kaataa päätöslauselman veto-oikeudellaan, mutta tyytyi lopulta pidättäytymiseen.

YK toivoo saavansa ainakin 3000 Afrikan unionin tarkkailijaa alueelle tutkimaan ja estämään ihmisoikeusrikoksia. Päätöslauselman mukaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin tulee myös asettaa komissio tutkimaan, onko Darfurissa tapahtunut kansanmurha.

Darfurin alueen julmuuksissa on saanut surmansa ainakin 50 000 ihmistä ja yli 1,2 miljoonaa on joutunut lähtemään pakolaisiksi.

Sudan pelkää pakotteiden vaikutuksia

Sudanin hallituksen mukaan YK:n asettamat pakotteet voivat ajaa valtion "täydelliseen tuhoon".

-Tällaisilla taloudellisilla pakotteilla koko yhteiskunta joutuu tuhoontuomituksi, kommentoi Sudanin humanitääristen asioiden ministeri Mohamed Yousif Abdalla. Hänen mukaansa pakotteiden toteuttaminen rankaisee koko Sudanin kansaa vakavasti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.