Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto hätäistuntoon

Britannia kutsuu YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon huomiseksi tuomitsemaan albaaniväestön joukkomurhat Kosovossa.

Ulkoministeri Robin Cook varoitti, että Nato saattaa tehdä iskunsa serbikohteisiin pian. Cook sanoi keskustelleensa puhelimessa keskiviikkona Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin ja Euroopan unionin ulkoministereiden kanssa. Sotilasliitto Nato antoi tänään Brysselissä Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille viikon aikaa muuttaa Kosovon politiikkaansa. Viikon päästä YK:n pääsihteeri Kofi Annan esittelee selonteon siitä, onko Milosevic noudattanut turvallisuusneuvoston antamaa päätöslauselmaa, jossa vaaditaan väkivaltaisuuksien lopettamista Kosovossa. Jos raportti on kielteinen, voi se olla lähtölaukaus Naton ilmaiskuille.

Serbian turvallisuusjoukot jatkavat yhä kylien ryöstämistä ja sotilastoimia Kosovossa, vaikka viranomaiset ovat vakuuttaneet sotatoimien päättyneen alueella, kertoi Naton virkamies tänään. Cook sanoi työväenpuolueen kokouksessa Blackpoolissa ottaneensa yhteyttä Haagissa sijaitsevaan Kansainväliseen rikostuomioistuimeen, jotta tutkimukset serbien tekemiksi epäillyistä joukkomurhista aloitettaisiin. Serbit ovat kiistäneet tehneensä lauantaina joukkomurhat, joissa yhteensä 30 ihmistä tapettiin. Tekoja luonnehditaan pahimmiksi julmuuksiksi seitsemän kuukautta kestäneen kriisin aikana.

YK:n pääsihteeri tyrmistynyt

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tyrmistyi silminnäkijöiden kertomista tiedoista joukkomurhista varsinkin, kun Jugoslavian ulkoministeri oli juuri kertonut taisteluiden päättyneen. Annan tuomitsi joukkomurhat, ja vaati Jugoslavian hallitusta olemaan toistamatta niitä. YK:n tiedotteessa sanottiin, että yleisen järjestyksen säilyttäminen ei edellytä terroria: talojen polttamista, ryöstelyä ja murhia. Serbien kerrotaan syyllistyneen kahteen joukkomurhaan lauantaina. Toisesta joukkomurhasta selvinnyt mies kertoi tänään tapahtumista.

Myös Yhdysvallat tuomitsi tänään joukkomurhat ja varoitti serbiviranomaisia. Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti keskiviikkona olevansa huolissaan tiedoista Gornje Obrinjen kylässä tapahtuneesta joukkomurhasta. Surmatuista 16:sta kymmenen oli naisia ja lapsia. Amnesty tähdensi, että Kosovoon tulisi lähettää kansainvälisiä ihmisoikeustarkkailijoita.

Myös Kansainvälinen juristien komissio syytti Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloseviciä umpimähkäisestä terrorista Kosovossa. Genevestä käsin toimiva järjestö vaati talous- ja diplomaattisia pakotteita Jugoslaviaa vastaan, elleivät sen joukot lopeta terroria Kosovon siviilejä vastaan.

Saksalta koneita ja sotilaita

Saksa päätti keskiviikkona varata 14 Tornado-tyyppistä lentokonetta ja 500 sotilasta Natolle siltä varalta, että Nato ryhtyy ilmaiskuihin serbikohteisiin. Päätöksen Saksan osallistumisesta teki eroava hallitus, mutta tukensa päätökselle antoivat myös sosiaalidemokraatit ja vihreät. Saksan mahdollinen osallistuminen Naton iskuun on vielä hyväksyttävä parlamentissa. Koska uusi parlamentti kokoontuu vasta 20. päivä lokakuuta, on vanha parlamentti kutsuttava erikseen koolle, jos päätös tarvitaan aikaisemmin.

(STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.