Mainos

YK:n turvallisuusneuvosto aloitti Lähi-idän tilanteen käsittelyn

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui tänään New Yorkissa keskustelemaan Lähi-idän väkivaltaisuuksista.

YK-turvallisuusneuvosto


Tänään kokoontunut turvallisuusneuvoston istunto on viiteen kuukauteen ensimmäinen turvallisuusneuvoston avoin istunto, jossa puidaan Lähi-idän väkivaltaa. Israel ilmoitti tänään vastustavansa Lähi-idän kriisin kansainvälistämistä, joksi se nimittää maailmanjärjestön käsittelyä.

Turvaneuvoston puhujalistalla on 43 puhujaa. Heidän joukossaan ovat palestiinalaisten YK-edustaja Nasser al-Kidwa ja Israelin YK-suurlähettiläs Yehuda Lancry, jotka puhuivat istunnon aluksi.

Yhdysvallat torjui vetollaan maaliskuun lopun turvaneuvoston istunnossa päätöslauselman kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämisestä palestiinalaisalueille.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vaati tänään Oslossa Yhdysvaltoja näyttelemään aktiivisempaa roolia Lähi-idän rauhan etsimisessä. Annanin mielestä molemmat osapuolet haluavat amerikkalaisten mukanaoloa. Annan on Oslossa kaksipäiväisellä vierailulla kaksi viikkoa kestäneen tunturiloman jälkeen.

Israelin ulkoministerin Shimon Peresin on määrä tavata Saksan ulkoministeri Joschka Fischer myöhemmin tänään. Fischer on tänään Kairosta alkaneella Lähi-idän matkalla. Hän tapaa myöhemmin tällä viikolla sekä Israelin pääministerin Ariel Sharonin että palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin.

Peres suunnittelee Arafatin tapaamista

Israelin ulkoministeri Shimon Peres yritti tänään aloittaa neuvotteluja palestiinalaisten kanssa. Palestiinalaisten pääneuvottelijoihin kuuluva Saeb Erekat puolestaan sanoi tänään, että palestiinalaiset haluavat aloittaa neuvottelut uudelleen ilman ehtoja.

Peres sanoi Israelin armeijan radiossa, että palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin tapaaminen on mahdollista "lähitulevaisuudessa". Peres kieltäytyi paljastamasta tulitaukosuunnitelmaansa, ennen kuin hän on keskustellut Arafatin kanssa. Peresin uskotaan esittävän palestiinalaisalueita koskevien rajoitusten vähentämistä, jos väkivaltaisuudet loppuvat Länsirannalla ja Gazan alueella.

Kiistaa ohjusiskusta

Kolme ihmistä sai surmansa Gazan alueella tänään jatkuneissa väkivaltaisuuksissa. Palestiinalaismies ja hänen kaksi lastaan olivat kotonaan Rafahissa, kun alueella tapahtui räjähdys. Rakennukseen osui palestiinalaisten mukaan Israelin ohjus.

Israelin armeija sanoi puolestaan, että palestiinalaismies sai surmansa käsitellessään kotitekoista pommia. Välikohtauksessa kuolivat myös miehen kuusivuotias tytär ja viisivuotias poika. Palestiinalaismies tunnistettiin Palestiinan kansan vastarintaliikkeen perustajaksi Samir Abu Zeidiksi.

Israelia edustava everstiluutnantti Olivier Rafowicz sanoi, että räjähdyspaikalla tehdyt tutkimukset osoittivat, että Abu Zeidin valmistelema pommi laukesi ennenaikaisesti. Uutistoimisto AP:n mukaan rakennuksessa ei ollut havaittavissa merkkejä ohjuksesta.

Palestiinalaisperheen lisäksi viime yönä ja eilen palestiinalaisalueilla käydyissä taisteluissa kuoli kolme muuta palestiinalaista ja useita haavoittui.

Tänään kuoli myös perjantaina Nablusissa tapahtuneessa räjähdyksessä vakavasti haavoittunut Fatah-aktivisti Nasser Badawi.

Tuhannet raivostuneet palestiinalaiset kokoontuivat tänään Länsirannalla ja Gazassa hautaamaan eilenja tänään surmansa saaneet kuusi palestiinalaista. Surijat vannoivat kostavansa surmat.

-Meillä on taistelijoita sionistivaltion sisällä odottamassa merkkiä räjähtää kuin maanjäristys, sanoi hautajaisissa Rafahissa puhunut Hamasin aseellisen siiven aktivisti.

Syyskuussa alkaneissa väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa yli 520 palestiinalaista ja 150 israelilaista. Palestiinalaiset väittävät Israelin salamurhanneen kaikkiaan yli 60 palestiinalaisaktivistia.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.