Mainos

YK:n tuleva pääsihteeri vakuuttaa päättäväisyyttään

YK:n tuleva pääsihteeri Ban Ki Moon torjuu epäilyt, että hän jäisi harmaaksi taustavaikuttajaksi.

Etelä-Korean nykyinen ulkoministeri, tuleva YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon varoittaa ymmärtämästä väärin aasialaista vaatimattomuutta.

- Voin vaikuttaa hillityltä tai olla lempeäsanainen. Se ei kuitenkaan tarkoita johtajuuden tai sitoutumisen puutetta, Ban sanoo ensimmäisessä haastattelussa nimityksen vahvistumisen jälkeen.

Ban muistuttaa, ettei aasialaisten hyveenä pidettyä nöyryyttä pidä tulkita väärin.

- Teen ratkaisevia päätöksiä aina kun niitä tarvitaan.

Ban ottaa Kofi Annanin paikan virallisesti vuodenvaihteessa, mutta hän haluaa aloittaa perehtymisen mahdollisimman pian. Muutto New Yorkiin voi olla edessä jo ensi kuussa.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton on toivonut, että Annanin seuraaja keskittyisi YK:n hallinnolliseen johtamiseen enemmän kuin diplomatiaan. Ban aikoo kuitenkin sukkuloida maailmalla mahdollisimman paljon ja jättää byrokratiaa varamiestensä hoidettavaksi, mutta ilmaisee suunnitelmansa sovittelevasti niin kuin aina.

- Pääsihteerin hallinnollinen taakka on turhan raskas. Yritän tasapainottaa työtäni sekä poliittisena että hallinnollisena johtajana.

Bania kehutaan taitavaksi ja peräänantamattomaksi välittäjäksi sekä alaistensa pitämäksi. Lähipiirin mukaan hänellä on "rautainen käsi samettihansikkaassa".

Ban syntyi viljelijäperheeseen vuonna 1944 Chungjun kaupungissa. Hänellä on puolisonsa kanssa kaksi tytärtä ja poika. Ban, 62, aloitti Etelä-Korean ulkoministeriössä vuonna 1970 heti kun oli valmistunut yliopistosta. Hän on toiminut myös maansa presidentin ulkopoliittisena neuvoantajana ja YK-tehtävissä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.