Mainos

YK:n toimikunta vaatii naisten sukuelimien silpomisen kieltämistä

Kaksi viikkoisen kokouksen päätöslauselmassa toimikunta vaatii myös pakkoavioliittojen kieltämistä. Kokoukseen osallistui 6000 edustajaa eri puolilta maailmaa.

Naisten asemaa tutkiva YK:n toimikunta (CSW) vaatii naisten sukuelimien silpomisen kieltämistä kaikkialla maailmassa. Vaatimus hyväksyttiin CSW:n kokouksessa New Yorkissa eilen.

Toisena vaatimuksena CSW:n päätöslauselmassa on pakkoavioliittojen kansainvälinen kielto.

Kaksi viikkoa kestäneessä CSW:n kokouksessa oli mukana 6000 edustajaa eri puolilta maailmaa. Paikalla oli niin hallitusten kuin kansalaisjärjestöjenkin lähettämiä valtuuskuntia.

Tutkimusten mukaan maailmassa on noin 130 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden ulkoiset sukuelimet on silvottu. Eniten tätä on Afrikassa, mutta se on myös tavallista esimerkiksi Lähi-idässä samoin kuin siirtolaisyhteisöissä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja osissa Aasiaa.

Naisten sukuelinten silpomisessa pahimmillaan klitoris ja sisemmät häpyhuulet leikataan kokonaan.

Pakkoavioliittoja koskevassa päätöslauselmassa kehotetaan eri maiden viranomaisia varmistamaan, että avioliitot solmitaan puolisoiden vapaasta tahdosta.

Esimerkiksi Intiassa 65 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen kuin he ovat saavuttaneet virallisen täysi-ikäisyyden eli täyttäneet 18.

Pakkoavioliittojen kieltämistä koskevan päätöslauselmaluonnoksen esitti New Yorkin kokouksessa alun perin Yhdysvallat. Maa luopui kuitenkin luonnoksen tukemisesta, kun Saksa oli tehnyt siihen lisäyksen. Tässä lisäyksessä vahvistetaan tuki YK:n sopimuksille naisten syrjinnän kieltämisestä ja lasten oikeuksista. Yhdysvallat ei ole allekirjoittanut kumpaakaan sopimusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.