Mainos

YK:n tiedonkeruuryhmä vieraili Kosovossa

Kosovossa käynyt YK:n tiedonkeruuryhmä sanoi tänään, että maakunnassa on nähtävissä selviä merkkejä etnisestä puhdistuksesta. Ryhmää johtanut YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteeri Sergio Vieira de Mello kertoi olevansa järkyttynyt näkemästään.

De Mello oli nähnyt poltettuja taloja ja aavekaupunkeja kolmipäiväisen Kosovon-matkansa aikana. Kaikki hänen näkemänsä viittasi siihen, että albaanit oli häädetty kodeistaan.
-Olemme nähneet ja kuulleet tarpeeksi todetaksemme, että valtava määrä ihmisiä on ajettu pakoon, sanoi de Mello tiedotustilaisuudessaan Podgoricassa, Jugoslavian toisen osatasavallan Montenegron pääkaupungissa.

De Mello ei voinut kertoa tarkemmin näkemästään, sillä hän selostaa ryhmän kokoamia tietoja ensin YK:n pääsihteerille Kofi Annanille. Sitä ennen de Mello matkaa Belgradiin keskustelemaan Jugoslavian viranomaisten kanssa.

Serbiviranomaiset eivät olleet antaneet ryhmän käydä kaikkialla, missä se olisi halunnut. Ryhmä oli kuitenkin tavannut Kosovossa kodittomiksi joutuneita albaaneja.
-Siellä olevat tarvitsevat kiireesti humanitaarista apua, mutta ehkä vielä kipeämmin turvallisuutta ja luottamusta. Sitä on paljon vaikeampi antaa kuin humanitaarista apua, de Mello sanoi.

Satojentuhansien pakolaisten paluu ennen talvea on de Mellon mukaan mahdollista, jos pakolaisia avustetaan rakentamaan kotinsa ja kunnallistekniikkansa uudelleen.
-Olemme tehneet tuota työtä paljon vaikeammissa olosuhteissa eri puolilla maailmaa, hän kertoi.
-Keskeisin kysymys on kuitenkin turvallisuus. Nämä ihmiset eivät palaa, elleivät he tunne oloaan turvalliseksi, hän lisäsi. Hänestä on selvää, että ilman kansainvälistä rauhanturvajoukkoa he eivät palaa.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ei hyväksy raskaasti aseistettujen rauhanturvajoukkojen tuloa osana rauhansopimusta. Länsimaiden johtajien mielestä vain suuri Nato-joukko voisi taata albaanien turvallisuuden.

De Mello kertoi, että Jugoslavian armeija on estänyt kaivatun humanitaarisen avun saapumisen Montenegroon. Jugoslavian joukot ovat rakentaneet teille tiesulkuja ja takavarikoineet Ranskan ja Italian lähettämiä kuljetuksia. De Mello sanoi ottavansa asian puheeksi Belgradissa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.