YK:n selvitysryhmä aloitti työnsä Irakissa

YK:n asiantuntijaryhmä on aloittanut Bagdadissa selvitystyön, jonka perusteella maailmanjärjestö ottaa kantaa siihen, voidaanko Irakissa järjestää vaalit ennen kesäkuuksi suunniteltua vallansiirtoa Yhdysvaltain johtamalta miehityshallinnolta irakilaishallinnolle.

Ryhmän ohjelmassa oli tapaaminen Yhdysvaltain nimittämän irakilaisedustajista koostuvan väliaikaisen hallintoneuvoston kanssa. Vaalien pikaista järjestämistä on vaatinut maassa enemmistönä olevien shiiamuslimien korkein johtaja ajatollah Ali al-Sistani. Shiiat ovat myös joukolla osoittaneet mieltään vaatimuksen puolesta.

Al-Sistani on vastustanut Yhdysvaltain esitystä sitä, että maakuntien johtomiehet nimittäisivät erillisen elimen, joka puolestaan valitsisi väliaikaisen hallituksen. Hän on sittemmin antanut ymmärtää saattavansa hyväksyä YK:n suosituksen sen valmistuessa.

YK:n selvitysryhmän johtaja, pääsihteeri Kofi Annanin erityisedustaja Lakhdar Brahimi varoitti tammikuussa, ettei vaaleja pidä järjestää ennen kuin olot maassa ovat vakiintuneet. Kehnon turvallisuustilanteen lisäksi kansanäänestyksen järjestämisen tiellä on tukku käytännön pulmia kuten äänestäjäluetteloiden puuttuminen.
Kymmenhenkisen ryhmän on määrä saada työnsä Irakissa päätökseen kymmenessä päivässä. Ryhmä on ensimmäinen YK:n valtuuskunta Irakissa sen jälkeen kun järjestö veti väkensä pois sen Bagdadin-päämajaan viime elokuussa tehdyn pommi-iskun takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat